• Top Stories

    Ο Φίλης τελείωσε με τα πλαστά πτυχία και τώρα τα βάζει με τις παρελάσεις

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, να νομιμοποιήσει τα πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων, κατόπιν εξετάσεων προκειμένου να τους κρατήσει στο Δημόσιο, τα νερά έρχεται να ταράξει η νέα του πρόταση σύμφωνα με την οποία οι μαθητικές παρελάσεις θα περάσουν πλέον στην Ιστορία, καθώς πρόκεται να καταργηθούν μαζί με την υποχρεωτική προσευχή στα σχολεία.

    Επιπλέον, πρόταση του προέδρου του Εθνικού Διαλόγου Αντώνη Λιάκου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Για παράδειγμα, στο Λύκειο τα μόνα υποχρεωτικά μαθήματα για όλους τους μαθητές προτείνεται να είναι τα Αγγλικά και η Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

    Επίσης, το πόρισμα προβλέπει τετραετές γυμνάσιο και διετές λύκειο. Προτείνονται επίσης, αλλαγές στη διδακτικής διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με το πόρισμα  Λιάκου οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο, καθώς και να αποκτούν συνδυαστικό πτυχίο  αποκτώντας  credits από δύο σχολές. Το πόρισμα βασίζεται στο σύστημα «major minor», που πρώτος είχε υποστηρίξει ως υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων για την εισαγωγή, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης. Με την πρόταση της Επιτροπής που θα παρουσιασθεί σήμερα σε συνάντηση των Επιτροπών του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη  οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αποτελέσουν παρελθόν. Η πρόταση της επιτροπής οδηγεί επιπλέον σε τετραετές γυμνάσιο και διετές λύκειο.

    Η εφαρμογή του συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης, ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, θα εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια.Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και έτσι να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην ιστορία. Ωστόσο η υιοθέτηση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

    Οι ανατροπές διατρέχουν και τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες και εύλογα το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως, οι προτάσεις δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, ήδη κάποιες προκαλούν την αντίδραση της Εκκλησίας και άλλες (καθιέρωση διετούς Λυκείου), κρίνονται ανεφάρμοστες.

    Ακόμα σύμφωνα με το πόρισμα-πρόταση του Αντώνη Λιάκου, μειώνονται συνολικά οι ώρες διδασκαλίας στο λύκειο σε 33, από 35 που είναι σήμερα και απαγορεύεται η ίδρυση τμήματος αν δεν υπάρχουν 20 μαθητές. Ταυτόχρονα εισάγεται η τηλεεκπαίδευση σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς προφανώς εκπαιδευτικούς κάποιων ειδικοτήτων στην τάξη, με το σχόλιο «να αναπτυχθούν επιτέλους σύγχρονες υποδομές τηλεεκπαίδευσης».

    Στο κεφάλαιο «Εξορθολογισμός και τηλεεκπαίδευση» αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας στο λύκειο θα είναι 33 την εβδομάδα, έτσι θα υπάρχει μία αρχική οικονομία για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Από κει και πέρα θα απαγορεύεται να γίνει τμήμα σε κάποιο μάθημα αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 20 μαθητές για το μάθημα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μαθήματα θα παρέχονται μόνο σε ορισμένα Λύκεια. «Πιθανόν να πρέπει να φτιαχτούν δομές για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου με περισσότερα παιδιά (πράγμα που είναι και παιδαγωγικά σωστό) ή ακόμα κάποια μαθήματα να τα παρακολουθούν οι μαθητές σε συγκεκριμένη χρονικά ζώνη, ή τέλος το όλο σύστημα να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αναπτυχθούν επί τέλους υποδομές σύγχρονης τηλεεκπαίδευσης», αναφέρεται.

    Ειδικά σε περιπτώσεις απομακρυσμένων λυκείων κάποια μαθήματα θα διδάσκονται με τηλεεκπαίδευση: τα σχολεία θα εξοπλιστούν με μία ή δύο κατάλληλες αίθουσες με την κατάλληλη υποδομή και πολύ καλό εξοπλισμό. Θα έχουν πολύ γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και οι μαθητές θα εντάσσονται κανονικά σε μία απομακρυσμένη τάξη. Με χρήση κατάλληλου λογισμικού και εξοπλισμού οι μαθητές θα συμμετέχουν κανονικά στο μάθημα, θα βλέπουν και θα ακούν τους πάντες και οι πάντες θα βλέπουν και θα ακούν αυτούς, θα παίρνουν το λόγο , θα συμμετέχουν σε διαγωνίσματα και παρουσιάσεις κλπ. Αντίστοιχη επεξεργασία πρέπει να γίνει για διετές Τεχνικό και επαγγελματικό λύκειο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/i-menoumeevropi-ke-i-demenoumeevropi-tou-kiritsi-ena-arthro-pou-prokali-to-diadiktio/48816

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ton-ikoumeniko-patriarchi-vartholomeo-tha-sinantisi-simera-o-kiriakos/48781



    ΣΧΟΛΙΑ