• Top Stories

    Οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους για το πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν ότι δεν υπάρχει χρόνος

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Τελικά, όλοι παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους για το ελληνικό πρόγραμμα συμφωνούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, ο πρόεδρος του Jeroen Dijsselbloem, ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz διαπίστωσαν  ότι τα χρονικά  περιθώρια έχουν στενέψει  και άρα οι αποφάσεις για να  προχωρήσει η  αξιολόγηση θα πρέπει να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές.

    Η μοναδική απούσα από το κάδρο  των δανειστών είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Η τελευταία φορά που έκανε δηλώσεις  ήταν μετά την συνάντηση  με την Christine Lagarde στο  Βερολίνο πριν από δεκαπέντε ημέρες. Από τότε η Angela Merkel… αναζητείται ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καταλάβει εάν αυτή η εξαφάνιση είναι για καλό ή για κακό σε ότι αφορά το ελληνικό  θέμα.

    Τα επόμενα εικοσιτετράωρα  ωστόσο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  θα έχει συνάντηση με την Christine Lagarde με την οποία θα συζητήσει όλα τα θέματα – αγκάθια  προκειμένου  να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή αναμένεται με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον και  η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού για  το ελληνικό πρόγραμμα και την αξιολόγηση αφού από αυτά  που θα πάει θα φανεί και η  πρόθεση  των Αμερικανών  για να κλείσει το ελληνικό θέμα.

    Στην  κυβέρνηση πάντως κρατάνε μικρό καλάθι ακόμα και για τις δηλώσεις Λιου αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπαραστέκεται πραγματικά στο ελληνικό πρόβλημα ή εάν άλλα λέει επισήμως και άλλα  κάνει υπογείως.



    ΣΧΟΛΙΑ