• Διεθνής πολιτική

    Donald Trump: Υποψήφιος για το… Νόμπελ Ειρήνης!

    • NewsRoom


    Μπορεί να είναι γνωστό πως δεν πρόκειται για το πιο ειρηνικό και συγκαταβατικό άτομο στον κόσμο, και πως οι απόψεις του κάθε άλλο παρά στην ειρήνευση και την κατασίγαση των παθών οδηγούν. Αυτό, όμως, φαίνεται πως δεν απέτρεψε κάποιους να προτείνουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως έναν από τους δεκάδες υποψήφιους για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

    Ειδικότερα, η λίστα φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη, με ανθρώπους που προφανώς ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στα δεδομένα του βραβείου. Όμως αυτή η εντελώς ανορθόδοξη υποψηφιότητα δεν είναι η πρώτη που εμφανίζεται γι’ αυτό το συγκεκριμένο βραβείο, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν έχουν βρεθεί σ’ αυτή την λίστα ονόματα που και μόνο το άκουσμά τους κάνει τα κόκκαλα εκατομμυρίων θυμάτων τους σε όλο τον κόσμο να τρίζουν.

    Για παράδειγμα, το 1939, το μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου E.G.C. Brandt είχε προτείνει τον Αδόλφο Χίτλερ για αυτό το βραβείο (ναι, το 1939!) ο οποίος δικαιολογήθηκε ότι το είχε κάνει ως φάρσα για τον διορισμό του Τσάμπερλέιν στην θέση του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Στάλιν είχε προταθεί όχι μία αλλά δύο φορές για τις προσπάθειες που είχε καταβάλει για να τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (μαζί και μερικές χιλιάδες άνθρωποι που εξορίστηκαν στα σοβιετικά γκούλαγκ…).

    Η λίστα με τις παράξενες υποψηφιότητες είναι μεγάλη, καθώς μεταξύ αυτών βρίσκεται εκείνη του Μουσολίνι το 1935, του Πούτιν το 2014, ενός εγκληματία από τις ΗΠΑ, του διαβόητου Stanley “Tookie” Williams (που δεν πρόλαβε, γιατί… εκτελέστηκε η θανατική ποινή εναντίον του), του Φιντέλ Κάστρο, του Ούγκο Τσάβεζ κ.λπ.

    Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι υποψηφιότητες είναι δεκάδες κάθε χρονιά, οπότε είναι προφανές ότι μπορούν να υπάρξουν και αρκετές «αστοχίες» για τα ονόματα που κατατίθενται στην Σουηδική Ακαδημία, οπότε θέμα βράβευσης του Τραμπ φαίνεται να μην υπάρχει.



    ΣΧΟΛΙΑ