• Πολιτική

    Άρειος Πάγος: Αναζητά ευθύνες για την υπόθεση Siemens – Παρέμβαση Γιάννη Μαντζουράνη

    justice δικηγόροι


    Σε τυφώνα τεραστίων διαστάσεων έτοιμο να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του μοιάζει να έχει μετατραπεί η υπόθεση Siemens, η οποία έχει ήδη ξεσηκώσει σφοδρή θύελλα αντιδράσεων μετά την επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασής της.

    Η αναβολή της δίκης για το σκάνδαλο Siemens προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία διέταξε τη διενέργεια της κατεπείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας έτσι ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης επ’ αόριστον. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη.

    tsipras-paraskeuopoulos-arxeiou
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σχετικά με τις εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, θα ζητήσει την Πέμπτη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου, την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

    Το πολιτικό σκηνικό φλέγεται

    Η πολιτική σκηνή μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη με την κυβέρνηση να διασταυρώνει τα ξίφη της τόσο με την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και με την Εισαγγελία Εφετών σε μια μάχη με άγνωστη έκβαση, μεταθέτοντας ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος που στάθηκε η αιτία για την επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

    Τι λέει ο δικηγόρος Ιωάννης Μαντζουράνης

    Αυτό που μπορεί να ρίξει φως στα αίτια της αναβολής, είναι η τοποθέτηση του γνωστού δικηγόρου Ιωάννη Κ. Μαντζουράνη, ο οποίος στην ουσία διερωτάται εάν ήταν κατά λάθος η μη μετάφραση της δικογραφίας στα γερμανικά.

    matzouranis
    Ο δικηγόρος Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης

    Ο κ. Μαντζουράνης δήλωσε χαρακτηριστικά, «Μέσα στον ορυμαγδό της αντιπαράθεσης για το ρεζιλίκι στη δίκη για την υπόθεση Siemens διαφεύγει της δημόσιας προσοχής η από 19-11-2015 Διάταξη της Αντεισαγγελέως Εφετών, Αθηνάς Θεοδωροπούλου, που με τη γραπτή σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Γεωργίου Γεράκη, απορρίπτεται αίτημα γερμανού κατηγορουμένου να μεταφρασθεί στη γερμανική γλώσσα το Παραπεμπτικό Βούλευμα.

    Εδώ ανακύπτει το εύλογον ερώτημα, αν είναι δυνατόν δύο έμπειροι Εισαγγελείς Εφετών να αγνοούν ό,τι γνωρίζουν και πρωτοετείς φοιτητές Νομικής, δηλαδή οτι κατά το άρθρο 6 §2 της ΕΣΔΑ κάθε κατηγορούμενος δικαιούται να πληροφορείται λεπτομερώς την εναντίον του κατηγορία σε γλώσσα που γνωρίζει;

    Επειδή η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν μπορεί  να είναι θετική, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί και ανευρεθεί από αρμόδια όργανα γιατί και πως συνελήφθη, κυοφορήθηκε και είδε το φως του νομικού κόσμου αυτή η πολύ… περίεργη Εισαγγελική Διάταξη;

    Μια άμεση εξήγηση είναι αναγκαία. Άραγε αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να δώσει πειστική εξήγηση;»

    Η διάταξη Θεοδωροπούλου με τη σύμφωνη γνώμη Γεράκη
    Το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ αναφέρει τα εξής:

    «2. Παν πρόσωπον κατηγορούμενον επί αδικήματι τεκμαίρεται ότι είναι αθώον μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του. 3. Ειδικώτερον, πας κατηγορούμενος έχει δικαίωμα :α) όπως πληροφορηθή, εν τη βραχυτέρα προθεσμία εις γλώσσαν την οποίαν εννοεί και εν λεπτομερεία την φύσιν και τον λόγον της εναντίον του κατηγορίας. β) όπως διαθέτη τον χρόνο και τας αναγκαίας ευκολίας προς προετοιμασίαν της υπερασπίσεώς του. γ) όπως υπερασπίση ο ίδιος εαυτόν ή αναθέση την υπεράσπισίν του εις συνήγορον της εκλογής του, εν ή δε περιπτώσει δεν διαθέτει τα μέσα να πληρώση συνήγορον να τω παρασχεθή τοιούτος δωρεάν, όταν τούτο ενδείκνυται υπό του συμφέροντος της δικαιοσύνης. δ) να εξετάση ή ζητήση όπως εξετασθώσιν οι μάρτυρες κατηγορίας και επιτύχη την πρόσκλησιν και εξέτασιν των μαρτύρων υπερασπίσεως υπό τους αυτούς όρους ως των μαρτύρων κατηγορίας. ε) να τύχη δωρεάν παραστάσεως διερμηνέως, εάν δεν εννοεί ή δεν ομιλεί την χρησιμοποιουμένην εις το δικαστήριον γλώσσαν».

    Το ερώτημα

    Εύλογα λοιπόν, από τα παραπάνω, τίθεται ερώτημα εάν υπάρχει σκοπιμότητα στη διάταξη των Θεοδωροπούλου – Γεράκη, που φαίνεται να «άνοιξε το δρόμο» για την αναβολή της δίκης…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/apistefto-fiasko-metafrasi-tou-voulevmatos-gia-ti-siemens-chathike-sti-metafrasi/60739

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/greece-sok-apo-tin-anavoli-tis-dikis-tis-siemens-pii-epofelounte/60470

     



    ΣΧΟΛΙΑ