• Πολιτική

    Άρχισε πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτη ανοιχτή σύγκρουση Φίλη, Πολάκη

    • NewsRoom
    Άρχισε πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ–Πρώτη ανοιχτή σύγκρουση Φίλη, Πολάκη

    Νίκος Φίλης-Παύλος Πολάκης


    Πόλεμος έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγονται ο αρχηγός και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος από τη «βάση», τα μέλη δηλαδή.

    Στην Κουμουνδούρου βγήκαν τα μαχαίρια, κάνοντας φανερό το βαθύ διχασμό στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι αδιαμφισβήτητος.

    Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής της Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός, βγήκε πρώτος και σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην ΕΡΑ διαφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας απόπειρα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και περιγράφοντας τις εσωκομματικές εκλογές με όρους star system, που είναι έξω από το πλαίσιο αξιών της Αριστεράς.

    Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι σε εκλογές όπου ψηφίζουν δεκάδες χιλιάδες μέλη θα ψηφιστούν διασημότητες και όχι αυτοί που πρέπει.

    Λίγη ώρα αργότερα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και απολύτως πιστός στον Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε εκ μέρους των Προεδρικών την επίθεση στον κ. Φίλη και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

    «Το πρόβλημα σου Νίκο Φίλη δεν είναι αν τα μέλη του κόμματος “ψηφίσουν αγνώστους”, αλλά ποιους από τους “γνωστούς του star system” δεν θα ψηφίσουν… Γιατί θα μπούν όλοι στο πραγματικό τους μπόι» έγραψε —πού αλλού;— στο facebook ο Παύλος Πολάκης, σε μια ανάρτηση με πολλά κεφαλαία και παρατονισμούς που για λόγους αισθητικής δεν μεταφέρουμε εδώ.

    Προφανώς η αντιπαράθεση των δύο έχει και προσωπικά στοιχεία. Ο κ. Φίλης είναι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, κατά το οποίο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το σχέδιό του, έθεσε θέμα Πολάκη, ο οποίος περιγράφεται ως επιζήμιος για το κόμμα.

    Όμως σε κάθε περίπτωση αντικατοπτρίζει τη μεγάλη μάχη που έχει ήδη ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά και της δημοσκοπικής υποαπόδοσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα.

    Η τελευταία έρευνα, αυτή της Metron Analysis, έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα 19,6% στην πρόθεση ψήφου (με το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να κάνει άλμα στο 15%), ενώ ο κ. Τσίπρας είδε τον εαυτό του να παίρνει ένα γλίσχρο 16% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, στο οποίο 11 κορυφαία στελέχη διαφώνησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκε και η φράση «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

    «Αν ήθελα να διώξω κάποιους από δίπλα μου θα το είχα κάνει» ήταν η απάντηση, με μια δόση απειλής κιόλας, του κ. Τσίπρα στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μία μέρα μετά.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ