• Διεθνής πολιτική

    Η Τουρκία αποζημιώνει με 14 εκατ. ευρώ Ελληνίδα κληρονόμο περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη

    • NewsRoom


    Αποζημίωση 14 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε Ελληνίδα υπήκοο, κληρονόμο περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία οι τουρκικές αρχές στερούσαν επί χρόνια το δικαίωμα κληρονομιάς.

    Η Μαρία Τσιροπούλου ήταν ανιψιά και διάδοχος κληρονόμος της Ευφροσύνης Γιαννοπούλου, η οποία απεβίωσε το 2009. Η τελευταία είχε εκκινήσει τη σχετική δικαστική διαδικασία, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί στη μητέρα της, Μαρία Γιαννοπούλου, το δικαίωμα της κληρονομιάς επί περιουσίας στο Ετιλέρ της Κωνσταντινούπολης.

    Η προσφυγή είχε κατατεθεί από τις Ευφροσύνη Γιαννοπούλου και Μαρία Τσιροπούλου το 2003. Μετά από τον θάνατο της Γιαννοπούλου, η κυρία Τσιροπούλου, γεννηθείσα το 1924, αποφάσισε να συνεχίσει τη δικαστική διαδικασία.

    Η επίδικη περιουσία είχε εγγραφεί στο υποθηκοφυλακείο το 1995, αλλά οι δύο Ελληνίδες ζήτησαν την ακύρωση της πράξης. Η αξία είχε υπολογιστεί σε 10 εκατομμύρια δολάρια και το δικαστήριο του Στρασβούργου είχε δηλώσει ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν θα αποφάσιζε επί του τελικού ποσού. Τελικά, το ποσό ορίστηκε σε 14,3 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης δικαστικά έξοδα και αποζημίωση για ηθική βλάβη, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/otan-to-twitter-glenta-ke-pali-ton-niko-fili/49825

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/49780-2/49780



    ΣΧΟΛΙΑ