• Πολιτική

    Αποστάσεις Παπακώστα από ΣΥΡΙΖΑ, για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

    Κατερίνα Παπακώστα


    Πυρά τόσο προς τη ΝΔ όσο, όμως, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εξαπολύσει η συνεργαζόμενη στην κυβέρνηση πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή την πρόθεση του απερχόμενου Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η κα Παπακώστα υπενθυμίζει την πρόταση της  για κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο.

    «Η Νέα Ελληνική Ορμή δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει με τους Θεσμούς και πολύ περισσότερο δεν τους ευτελίζει», τονίζει η κ. Παπακώστα, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το ζήτημα. «Κατά την διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει την ισχυροποίηση του Κράτους Δικαίου και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μέσω της τροποποίησης των άρθρων 87, 88, 90 με στόχο την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο και ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων (άντληση από τους Αντιπροέδρους) από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

    Η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι η πρότασή της, για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έβρισκε σύμφωνη την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ υπογραμμίζει ότι αν είχε εισακουστεί, δεν θα υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση «που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

    «Δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα μονομαχούν και κονταροχτυπιούνται.  Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η οξεία αντιπαράθεση, η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι “δικοί της”, ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους “δικούς τους”. Πρόκειται, δηλαδή, για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων», αναφέρει η κα Παπακώστα.

    «Η Νέα Ελληνική Ορμή μιλά για Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, η οποία δεν θα υπόκειται σε τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις και δεν θα προσβάλλεται ούτε το κύρος των δικαστών, ούτε ο Θεσμός», καταλήγει στη δήλωσή της.



    ΣΧΟΛΙΑ