• Πολιτική

    Απόψε το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Μητσοτάκη, ενώ η Τουρκία αναμένει στο ακουστικό της

    • NewsRoom
    O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε καρέκλα στον Λευκό Οίκο φορώντας μάσκα προστασίας

    Τζο Μπάιντεν (EPA/Doug Mills / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Απόψε αναμένεται η πρώτη απευθείας επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της τηλε-συνόδου κορυφής και επ’ ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει μιλήσει νωρίτερα ως επίσημος προσκεκλημένος της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:45 και κατά την έναρξή της θα απευθύνει χαιρετισμό ο Τζο Μπάιντεν.

    Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τηλεφωνικώς.  Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφράσει την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν την κίνηση Μπάιντεν να επικοινωνήσει με την ελληνική πλευρά την στιγμή που ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μεγάλο αγκάθι στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις η αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, μια κίνηση που έχει εγκλωβίσει την τουρκική κυβέρνηση.

    Άλλωστε ο Τζο Μπάιντεν έδειξε την θερμή στήριξη του προς την χώρας μας για την εθνική παλιγγενεσία, τόσο με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με το μήνυμα του προς το ελληνικό λαό.

    Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».

    «Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συνάντηση του πρίγκιπα Καρόλου με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη πριν αναχωρήσει από την Αθήνα

    Μήνυμα Μακρόν: Θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας



    ΣΧΟΛΙΑ