• Πολιτική

    Απόψε ψηφίζεται ο προϋπολογισμός – Πιθανή η ανακοίνωση νέων θετικών μέτρων από Μητσοτάκη

    • Στέφανος Τζανάκης


    Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα, απόψε, στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, του πρώτου της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και νέες θετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

    Μετά το πέρας της συζήτησης, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του καταλόγου των ομιλητών νωρίτερα του αναμενόμενου, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί και πριν από τα μεσάνυχτα.

    Τελευταίος θα μιλήσει, ως είθισται, ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να περιγράψει την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την χώρα το καλοκαίρι και να την συγκρίνει με την σημερινή, πέντε μήνες μετά.

    Θα απαριθμήσει τα θετικά βήματα, όπως η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού κενού που οδήγησε σε διανομή διπλού μερίσματος εντός του 2019, την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση της φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις ρυθμίσεις για την μείωση των ακριβών φαρμάκων και την στοχευμένη πρώτη δέσμη μέτρων για την στήριξη των οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού ενδεχομένως να περιλαμβάνει και νέες θετικές εκπλήξεις για περαιτέρω μειώσεις επιβαρύνσεων, ως αποτέλεσμα της μεγέθυνσης της οικονομίας που επιτεύχθηκε από τις φοροελεφρύνσεις και την ανάπτυξη και όχι από δημοσιονομικούς περιορισμούς.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχουν περιγράψει τις συνθήκες που επιτρέπουν την υλοποίηση του μεγάλου κυβερνητικού στοιχήματος που θα διευρύνει περισσότερο την δημοσιονομική ελευθερία του Μεγάρου Μαξίμου.

    Εξάλλου, το βράδυ της Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση, σε θετικό κλίμα, με την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Φραγκφούρτη.

    Πέραν αυτών, ο κ. Μητσοτάκης πιθανότατα θα αναφερθεί και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα επαναλάβει την κριτική περί ταξικού προϋπολογισμού που ευνοεί τους λίγους εις βάρος των πολλών.

    Αναμένεται, επίσης, να υποστηρίξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική επαναφέρει τις πρακτικές που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, ενώ θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση προωθεί την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την κατάργηση των επιδομάτων και την καθιέρωση των κατασταλτικών μηχανισμών βίας ενάντια στην νεολαία και τον κόσμο της εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ