• Πολιτική

    Αποκλειστικό: Οι άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που θα ανακοινώσει ο Ν. Ανδρουλάκης

    • Γαβριήλ Σερέτης
    Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλά σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Νίκος Ανδρουλάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Τις τελικές ψηφίδες στο κυβερνητικό, όπως χαρακτηρίζεται, πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κορωνίδα του οποίου αποτελούν οι προτάσεις για την οικονομία, βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια απανωτών κλειστών συσκέψεων στις οποίες συμμετέχουν στενοί του συνεργάτες με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Μέσα από τις υπό κατάθεση συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, ο Πρόεδρος του κινήματος στοχεύει να αναδείξει περαιτέρω το «συμπαγές αφήγημα με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο». Τις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο που πιστεύει πως έχει άμεση ανάγκη η χώρα, δια της δημιουργίας, για παράδειγμα, μεγάλων δικτύων ενέργειας και μεταφορών. Την αξιοποίηση των αναξιοποίητων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αλλαγή της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Κυρίως όμως, την αποκατάσταση των αδικιών, ιδίως για τους νέους και τις νέες και τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, που οξύνει η κρίση και η διαχείριση της από την κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζουν.

    Στόχος του υπό κατάθεση προγράμματος είναι οι προτάσεις να υποστηρίζουν έμπρακτα το σύνθημα «ανανέωση και νέο πολιτικό ήθος ή μια από τα ίδια», το οποίο θα αποτελέσει και το κεντρικό δίλημμα που θα θέσει ο ηγέτης του κινήματος στους πολίτες κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο.

    Ταυτοχρόνως, όπως λένε στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, δια της δημοσιοποίησης των προτάσεων, επιχειρείται να υπηρετηθεί και ο πολιτικός στόχος της ενίσχυσης των ποσοστών στον κεντρώο χώρο, που όπως αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον Κρητικό πολιτικό. Και παράλληλα, να αναχαιτιστούν τα «αντισύριζα αντανακλαστικά» που, όπως εκτιμούν, επιχειρεί δια της πόλωσης, να ενισχύσει προς όφελός της και σε βάρος του ΠΑΣΟΚ η Κυβέρνηση.

    Πληθωρισμός, ενέργεια, μείωση έμμεσων φόρων αλλά και «ελληνικές επενδύσεις» στο επίκεντρο

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στις προτάσεις Ανδρουλάκη, ο οποίος κατά την παρουσίαση του προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα κατηγορήσει την Κυβέρνηση για έλλειψη οράματος, σχεδίου και στρατηγικής απέναντι στις πολυεπίπεδες κρίσεις της νέας εποχής, για παλινδρομήσεις, όπως πιστοποιούν και οι αντιφάσεις στην διαχείρισης της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και για σκοπιμότητες αναφορικά με την φορολόγηση των κερδών των παρόχων ενέργειας, θα δίδεται έμφαση στην εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

    Πληθωρισμού ο οποίος, όπως θα τονιστεί, συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα με δυσανάλογους ρυθμούς έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, πλήττοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με την καθίζηση της αγοραστικής δύναμης των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα σε μικροοικονομικό επίπεδο και τις πολιτικές και κοινωνικές του προεκτάσεις ένα από τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τον κ. Ανδρουλάκη και τους επιτελείς του.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες εναλλακτικές απέναντι στην εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, με κατάθεση, μεταξύ άλλων, σχεδίου πλήρους και ομαλής απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας.

    Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η είσπραξη εσόδων, η φορολόγηση του πλούτου και η συγκράτηση και αξιολόγηση των δημοσίων καταναλωτικών δαπανών. Δίδεται έμφαση στο ζήτημα της μείωσης των έμμεσων φόρων, κυρίως στα αγαθά πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, τους οποίους η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί αφενός κοινωνικά άδικους, αφετέρου αναποτελεσματικούς ακόμα και απέναντι στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι και οι προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, με τους επιτελείς της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους στον συγκεκριμένο τομέα, μιλώντας για «πολιτικές εκπλήξεις», περιοριζόμενοι στο στίγμα του έντονα ελληνικού στοιχείου που θα διατρέχει τα εν λόγω κεφάλαια του προγράμματος.

    Κοινωνία και Κράτος

    Ειδική αναφορά θα υπάρχει στην στεγαστική πολιτική και την κοινωνική κατοικία (που έτσι κι αλλιώς, την πατρότητα της ιδέας διεκδικούν στο ΠΑΣΟΚ) ιδιαίτερα για τους νέους, με την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Δεκάδες προτάσεις θα περιλαμβάνουν τη στήριξη της εργασίας, σε όλες τις σύγχρονες μορφές της, αλλά και καινοτόμες ιδέες για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups). Στο τομέα των Συντάξεων θα προτείνεται η επαναφορά του ΕΚΑΣ που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε. Στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιγράφονται πολιτικές εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης με καινοτομία και εξωστρέφεια για τους τομείς της μεταποίησης, του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, του πολιτισμού, φυσικά με τρόπους χρηματοδότησής τους.

    Μεγάλο μέρος των θέσεων αφορά σειρά μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία, όπως δηλώνουν, μέσω και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένας τομέας που, όπως τονίζεται, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει “ιστορική και αξιακή παρακαταθήκη” (ΑΣΕΠ, Διαύγεια, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ).

    Οι τελικές προτάσεις, μετά από την συμπερίληψη διορθώσεων επί των αρχικών εισηγήσεων, θα παρουσιαστούν, προκειμένου να διεξαχθεί εκ νέου σχετική διαβούλευση, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ, στο σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται και η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης, μάλλον στην περιφέρεια με αυτονόητο τον συμβολισμό, εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του διαλόγου με τους πολίτες, η γνώμη και η συμμετοχή των οποίων αποτελεί ζητούμενο για την νέα ηγεσία του κόμματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Ανδρουλάκης: Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού οφείλει να είναι εθνική επιδίωξη

    Απογραφή 2021: Στα 10.432.481 ο πληθυσμός της Ελλάδας

    Χατζηδάκης: Στόχος μας να βγαίνουν οι συντάξεις μέσα σε 4-5 μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ