• Πολιτική

    Αποκλειστικό: Αυτά είναι τα ονόματα νέων υποψηφίων της ΝΔ – Ανανέωση έως και 40%, νέοι και γυναίκες σε πρώτο πλάνο – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Αίγιο, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του πρωθυπουργού στην Αχαΐα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Αέρας ανανέωσης» πνέει, σύμφωνα με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, με νέους (ες) υποψηφίους (με κριτήριο την ηλικία αλλά και το αν «κατεβαίνουν» για πρώτη φορά) να δέχονται ήδη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononewsτηλεφωνήματα από τα κεντρικά γραφεία στην Πειραιώς, στη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώνεται η συμμετοχή τους στον αγώνα του «σταυρού» στις προσεχείς κάλπες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τελικές λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων, που εδώ και μήνες επεξεργάστηκαν σχολαστικά ο Γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος και ο επίσης επί χρόνια εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, όχι μόνο είναι έτοιμες αλλά χαρακτηρίζονται και από μεγάλη ανανέωση, σε διψήφια ποσοστά, με τους στόχους που είχαν τεθεί κυρίως από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, να επιτυγχάνονται, σε μεγάλο βαθμό, όπως πιστοποιεί και η συμμετοχή γυναικών σχεδόν στο ανώτατο όριο του 40% στους περισσότερους νομούς.

    Το έτερο σημαντικό κατά την Πειραιώς, πολιτικό συστατικό των νέων ψηφοδελτίων είναι η συμμετοχή ενεργών στις τοπικές κοινωνίες πολιτών και στελεχών που ταυτίζονται με την παραγωγική διαδικασία, το επιχειρείν αλλά και την επιστήμη. Ενώ, ως προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης προς το κέντρο επιχειρείται να παρουσιαστεί η συμπερίληψη πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως οι κκ. Καρανικόλας και Σπυρόπουλος.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε την ένταξή του στις τάξεις της ΝΔ, θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, σε μη εκλόγιμη θέση.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ψηφοδέλτιο Αρκαδίας θα συμπεριληφθεί ο Απόστολος Σπυρόπουλος, γιός του αείμνηστου πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σπυρόπουλος κατηγόρησε την σημερινή ηγεσία για απουσία ξεκάθαρου προγράμματος, λέγοντας ότι δεν θέλει να υπηρετεί το «λίγο».

    Όσον αφορά τη γυναικεία παρουσία, και αυτή θα είναι πολύ έντονη στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών.

    Ενδεικτικά, ανάμεσα στις νέες υποψήφιες με το κυβερνών κόμμα, φέρονται ότι συγκαταλέγονται σε:

    Α΄ Αθηνών, η Αννα Ροκοφύλλου, και αυτή προερχόμενη από την Κεντροαριστερά, αντιδήμαρχος Αθηναίων, η Πώλα Δαμιανού, από το χώρο της αυτοδιοίκησης, η Φαίδρα Τσαλαχούρη και η Εβίτα Βαρελά, δικηγόροι και οι τρείς.

    Βόρειο Τομέα, η αρχαιολόγος Μαριάνθη Μήκα, η Φωτεινή Βρύνα και η αθλητικογράφος Αρια Αγάτσα.

    Δυτικό Τομέα,  η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια και η δικηγόρος Ουρανία Σαγιάκου.

    Νότιο Τομέα, θα κατέλθει εκ νέου η Ιωάννα Γκελεστάθη, Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη Νέας Δημοκρατίας

    Ανατολική Αττική, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η προερχόμενη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλγα Πολίτη, ενώ αναμένεται εκ νέου και η πολιτική επιστήμονας Βάσω Κόλλια.

    Δυτική Αττική, η αντιδήμαρχος Μάνδρας Ευαγγελία Κουτσοδήμα και η Γιάννα Κριεκούκη.

    Α’ Πειραιώς, δεδομένη είναι η υποψηφιότητα της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου.

    Β’ Πειραιώς, η φιλόλογος με ειδίκευση σε θέματα Ειδικής Αγωγής Σταυρούλα Βουτυράκου, ίσως και η πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνας Τσιλιγκίρη.

    Α’ Θεσσαλονίκης, η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα και παρά την εμπλοκή της στις γνωστές υποθέσεις, η Μαρία Σπυράκη.

    Αιτωλοακαρνανία, η Χριστίνα Φούντζουλα, που είχε κατέλθει και με «το Ποτάμι».

    Αχαΐα, εκ νέου η Ελένη Ταπεινού, με πιθανότατες την αντιστράτηγο ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ευσταθία Γιαννά, τη γιατρό Ασπασία Ρηγοπούλου και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου

    Βοιωτία, η δικηγόρος Ευαγγελία Τζουβελέκη

    Δωδεκάνησα, η Eφη Χαραλαμποπούλου, η Κατερίνα Εμμανουήλ και η Αναστασία Γαμπιεράκη.

    Εύβοια, η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου

    Ιωάννινα, η δικηγόρος Χάρη Λαζάνη.

    Κέρκυρα, η Μαριλένα Μάστορα.

    Κοζάνη, η Καλλιόπη Σεμερτζίδου, συντονίστρια στη ΝΔ για θέματα γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.

    Κορινθία. Ως νέα άφιξη ακούγεται η Χριστίνα Οικονόμου, ενώ θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα η Μαριλένα Σούκουλη.

    Λακωνία, η Ευγενία Παπαδάκου, γιατρός

    Λάρισα, η προερχόμενη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ρένα Καραλαριώτου.

    Χανιά, η φαρμακοποιός Ελευθερία Αρχοντάκη.

    Ανανέωση θα επιχειρηθεί και με υποψηφιότητες όπως:

    Ο Ομηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, στην Α Αθηνών.

    Ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, προερχόμενος από τη γενιά του brain drain, ο αντιδήμαρχος Ν. Ηράκλειου Μανώλη Κουτσογιαννάκης, και ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, στο Βόρειο Τομέα.

    Ο Ηλίας Τσούνης και ο Μπάμπης Καούκης, προερχόμενος από τον χώρο των εφοριακών, στο Δυτικό Τομέα.

    Ο Ανδρέας Τσώκος και ο Σταμάτης Πουλής  στη Δυτική Αττική.

    Ο Γιάννης Σαμέλης ,στην Ανατολική Αττική.

    Ο Νίκος Βλαχάκος, στην Α’ Πειραιά.

    Ο γεννημένος στο Μπουρούντι Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, στη Β’ Πειραιώς.

    Ο Φάνης Παππάς στη Β’ Θεσσαλονίκης.

    Ο νεαρός δικηγόρος Τάσος Πέζος στην Αργολίδα.

    Ο Ντίνος Παπαδημητρίου στην Άρτα.

    Ο Λευτέρης Βαρουξής (η οικογένειά του εκδίδει την εφημερίδα «Πατρίς») στην Ηλεία.

    Ο Μάρκος Δέμπας, στην Καβάλα

    Ο Φώτης Βρέκος στην Καρδίτσα.

    Ο Ιάσονας Πιπίνης, στη Λέσβο.

    Ο μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Παπαχρήστος στη Λευκάδα.

    Ο οικονομολόγος Μικελής Χατζηγάκης (γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη) Τρίκαλα.

    Ο πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, στα Χανιά.

    Το Επικρατείας

    Η μόνη λίστα που δεν έχει ολοκληρωθεί είναι αυτή του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με το οποίο ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από το προηγούμενο θα μείνει μόνο ο Θ. Σκυλακάκης, μιας και οι υπόλοιπες θέσεις θα πληρωθούν από νέα ονόματα, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι μετοχές των οποίων, για διαφορετικούς λόγους, έχουν ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα.

    Πιθανός υποψήφιος θεωρείται και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, καθώς και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Ενώ, εξακολουθεί να «ακούγεται» εντόνως και το όνομα του Πύρρου Δήμα.

    Στο «ραντάρ» του Προέδρου της ΝΔ φέρεται ότι βρίσκεται και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου. Αλλά και γυναίκες «σύμβολα» όπως η Σοφία Μπεκατώρου, όπως και η περίπτωση μιας ακόμα κυρίας η προσωπική περιπέτεια της οποίας απασχόλησε εντόνως τα ΜΜΕ την χρονιά που πέρασε. «Κλειδωμένη» δείχνει και η υποψηφιότητα της Ματίνας Παγώνη, προέδρου της ΕΙΝΑΠ, η οποία φέρονταν αρχικώς ως πιθανή για τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

    Το βέβαιον είναι ότι στις εκλόγιμες θέσεις θα υπάρχει «απόλυτη ισοψηφία» ανδρών και γυναικών υποψηφίων.  Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν «αστείες» τις αναφορές περί συμμετοχής του Γιώργου Καρατζαφέρη στο Επικρατείας ή σε άλλο ψηφοδέλτιο.

    Στο Επικρατείας πιθανότατη θεωρείται η συμμετοχή του εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεμενίδη, όπως και του Μιχάλη Μπλέτσα, τακτικού συνομιλητή του Πρωθυπουργού διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Πλήρης στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

    ΣΥΡΙΖΑ: «Χυδαία προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει τους καλλιτέχνες ως ανόητους ή ΣΥΡΙΖΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ