• Πολιτική

    Αποκάλυψη: Η Αν. Μεσόγειος περιλαμβάνεται στο νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας – Ραγδαίες εξελίξεις στη σκιά της «Γαλάζιας Πατρίδας»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν


    Ραγδαίες αλλαγές αναμένεται να προκαλέσει η συμπερίληψη της Ανατολικής Μεσογείου στο νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας, καθώς η απόφαση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Μόσχας με την οποία, αφενός οι ΗΠΑ κατονομάζονται πλέον και επισήμως ως ο βασικός αντίπαλος του Κρεμλίνου, αφετέρου αναδεικνύεται ο ρόλος της περιοχής μας αλλά και της θάλασσας στη θεώρηση Πούτιν για την επόμενη μέρα από την εισβολή στην Ουκρανία.

    Η εξέλιξη αυτή έχει αυτονόητες επιπτώσεις στην αλλαγή των συσχετισμών στην ευρύτερη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στα συμφέροντα της Ελλάδας, με δεδομένη την παρουσία αμερικανικών βάσεων στη χώρα, με βασική αυτή της Σούδας, αλλά και την υιοθέτηση από την πλευρά του ΝΑΤΟ αντίστοιχου νέου δόγματος στο οποίο η Ρωσία, επίσης, ορίζεται ως η κύρια απειλή για τη Δύση και η Ανατολική και Νότια πτέρυγα της Συμμαχίας ως η πρώτη γραμμή του «μετώπου» απέναντι στη Μόσχα.

    Το νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας στην Αν. Μεσόγειο θα συνυπάρχει με το τουρκικό αναθεωρητικό «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και τις στενές σχέσεις Μόσχας- Άγκυρας, όπως πιστοποιεί και η νέα  συνάντηση των Πρόεδρων των δύο χωρών την Παρασκευή. Παράλληλα, βεβαίως, με την ραγδαία επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων που προκάλεσε η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η σαφής τοποθέτηση της ελληνικής Κυβέρνησης «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

    Πούτιν: Εχθροί και στη θάλασσα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους

    Αξίζει να σημειωθεί πως η συμπερίληψη της Ανατολικής Μεσογείου στο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας (το οποίο να τονιστεί πως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, εν μέσω εορταστικών εκδηλώσεων και προσωπικών αναφορών στον Μεγάλο Πέτρο, που ανέδειξε τη Ρωσία ως ναυτική δύναμη)  πραγματοποιείται για πρώτη φορά, παρά τις ιστορικές επιδιώξεις της Μόσχας για έξοδο στα «θερμά νερά του Νότου». Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό στρατιωτικό κείμενο, που αριθμεί 55 σελίδες, υπογραμμίζεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος συγκαταλέγεται στις περιοχές που «επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία του λαού και την εθνική ασφάλεια της χώρας». Η σημαντικότερη αναφορά ωστόσο, είναι αυτή που χαρακτηρίζει ως κύρια απειλή και στη θάλασσα, «τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

    Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, με διάταγμα που υπέγραψε προσφάτως ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, συγκαταλέγεται στη λίστα των «μη φιλικών χωρών» για τη Μόσχα.

    Υπερηχητικοί πύραυλοι σε φρεγάτες

    Το νέο ναυτικό δόγμα Πούτιν προβλέπει τη «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» από τον Αρκτικό ωκεανό ως τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας  και της Μεσογείου. Ενώ, χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στη δημοσιότητα, ανακοινώθηκε ότι ρωσικές φρεγάτες θα φέρουν στα όπλα τους και τους Zircon, τους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Κρουζ, που η Μόσχα παρουσιάζει ως μοναδικούς στον κόσμο και ο ίδιος ο Πούτιν ως «τρομερά όπλα», τα οποία «θα είναι σε θέση να απαντήσουν με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας».

    Τουρκικό γεωτρύπανο και ρωσικά πραγματικά πυρά

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπερίληψη της Αν. Μεσογείου στο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας προκάλεσε ευφορία σε στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς κύκλους στην Τουρκία, οι οποίοι διέκριναν ήδη, «ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ( όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου). Ενώ, στους κόλπους αποστράτων, κυρίως ακροδεξιάς προέλευσης, γίνεται λόγος για «νέα εποχή για τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο»

    Όμως, πέρα από τις αιτιάσεις των συγκεκριμένων κύκλων και τις μεσομακροπρόθεσμες αναμενόμενες αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, πολλώ μάλλον όταν τα σύννεφα, παράλληλα με την Ουκρανία, πυκνώνουν ευρύτερα με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ταϊβάν, με το Πεκίνο και τη Μόσχα να διευρύνουν την αντιδυτική συμμαχία τους, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει την πρώτη «επίδειξη σημαίας», κατά την διπλωματική ορολογία, στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του μηνός.

    Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό ναυτικό έχει δεσμεύσει για στρατιωτικές ασκήσεις, και μάλιστα με πραγματικά πυρά, περιοχές γύρω από την Κύπρο, τέσσερεις ημερομηνίες μεταξύ 6 και 27 Αυγούστου. Εντός δηλαδή, του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο, πιθανότατα, θα επιχειρήσει να «τρυπήσει» στην ΑΟΖ της Κύπρου ή στην ευρύτερη περιοχή, και το τουρκικό γεωτρύπανο  «Abdulhamid Han».

    Στις εν λόγω ασκήσεις λέγεται πως θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι επιφανείας εναντίον άλλων στόχων επιφάνειας αλλά και αεροπορικών στόχων, ενώ στα σενάρια προβλέπεται και  συμμετοχή της ρωσικής αεροπορίας ναυτικής συνεργασίας.

    Οι ασκήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά από την άδεια που έδωσε στη Μόσχα η Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό έχει διττή ανάγνωση. Από τη μια, η Ρωσία δι αυτού του τρόπου αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Λευκωσίας στις θαλάσσιες ζώνες της, προκαλώντας «αλλεργία» στην Άγκυρα και στους προαναφερόμενους θριαμβολογούντες κύκλους .

    Όμως, από την άλλη, η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο, άμεσα και κυρίως μεσομακροπρόθεσμα, διεγείρει και τα αντανακλαστικά Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, το Κυπριακό, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας στους εκατέρωθεν συσχετισμούς.

    Διαβάστε επίσης

    Πούτιν: Δεν υπάρχει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο – Δεν πρέπει να ξεσπάσει

    Ρωσία: Ο Πούτιν λέει ότι το ρωσικό ναυτικό θα εξοπλιστεί σύντομα με υπερηχητικούς πυραύλους



    ΣΧΟΛΙΑ