ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τζάκρη: Δεν συμφωνώ με τη συνέντευξη Γεωργιάδη στον Κασσελάκη – Μη χάσει το ΠΑΣΟΚ τέτοιο κελεπούρι, απαντά ο Άδωνις
Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος δωρεάν απογευματινών χειρουργείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασαν τον απολογισμό που χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Υγείας ως επιτυχημένο, καθώς μειώθηκε η λίστα αναμονής και αυξήθηκε η χειρουργική παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του απολογισμού της δράσης από τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Θεμιστοκλέους, και τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, πραγματοποιήθηκαν 26.845 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ενώ είχαν εκδοθεί 66.570 vouchers για πολίτες που βρίσκονταν στις λίστες αναμονής.

Στο ερώτημα γιατί τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν περίπου 50.000 επεμβάσεις, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ο κ Γεωργιάδης απάντησε πως το πρόβλημα δεν ήταν η διαθεσιμότητα χειρουργικών ομάδων, αλλά η ανταπόκριση των ασθενών.

«Δεν ήταν ότι δεν είχαμε χειρουργικές ομάδες», σημείωσε σε απάντηση της κριτικής που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «μοναδικής επιτυχίας».

Επισημάνθηκε πως τα vouchers προσφέρθηκαν σε περισσότερους από 66.000 πολίτες, ωστόσο, αρκετοί δεν έκαναν χρήση του προγράμματος, είτε επειδή στο μεταξύ χειρουργήθηκαν στα πρωινά τακτικά χειρουργεία, είτε επειδή εξυπηρετήθηκαν σε άλλη δομή, είτε επειδή δεν προσήλθαν για προσωπικούς λόγους.
Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα οδήγησε σε μείωση κατά 98% της λίστας αναμονής για όσους περίμεναν περισσότερο από τέσσερις μήνες για χειρουργείο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην εφαρμογή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 2025 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 522.000 χειρουργικές επεμβάσεις, έναντι περίπου 400.000 τα προηγούμενα χρόνια, αριθμός που επισημάνθηκε ως η υψηλότερη χειρουργική δραστηριότητα των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 41 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Περίπου 36 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο ΕΣΥ, ενώ τα υπόλοιπα διατέθηκαν για χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, από τις συνολικά 26.845 επεμβάσεις, το 78% πραγματοποιήθηκε σε δημόσια νοσοκομεία και το 22% σε ιδιωτικές δομές.
Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη
«Όπως γνωρίζετε, στις 30 Ιουνίου τελειώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη λήξη του ΤΑΑ ολοκληρώνονται διάφορα προγράμματα, όπως τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.
Επειδή διάβασα διάφορα δημοσιεύματα που μιλούν για αποτυχία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα σας εξηγήσω με αριθμούς και στοιχεία γιατί όλα αυτά που γράφουν δεν ισχύουν.
Όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η αναμονή για ψυχρό χειρουργείο άνω των τεσσάρων μηνών, ξεπερνούσε τότε τον αριθμό των 90 χιλιάδων. Ως Υπουργός Υγείας θεώρησα ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και ένα από τα μέτρα που λάβαμε ήταν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.
Όταν ζητήσαμε να χρηματοδοτηθεί αυτή η δράση από το ΤΑΑ, η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν να μπει ως ορόσημο όχι ο αριθμός των χειρουργείων που πρέπει να γίνουν, αλλά η μείωση της λίστας αναμονής για ψυχρό χειρουργείο στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε δηλαδή ότι στη λήξη του προγράμματος η λίστα θα έπρεπε να έχει μειωθεί κατά 90%.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πιστοποιημένα πλέον από τις ευρωπαϊκες αρχές ότι ο στόχος επιτεύχθηκε και η λίστα μειώθηκε κατά 98%. Αν αυτό θεωρείται για κάποιους αποτυχία του προγράμματος, τι να πω!»
Η δήλωση του Μάριου Θεμιστοκλέους
«Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μία εμβληματική μεταρρύθμιση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που έχουν ένα και μόνο επίκεντρο: τον ασθενή. Με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης αυτής, δώσαμε λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας: τις μεγάλες αναμονές για χειρουργική επέμβαση. Η επιτυχία του προγράμματος βασίστηκε σε τρεις παράγοντες:
Πρώτον, στην αύξηση των τακτικών χειρουργείων.
Δεύτερον, στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και, τρίτον, στο δωρεάν άνοιγμα των ιδιωτικών κλινικών για την εξυπηρέτηση των αναμονών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τ
ο 2025 πραγματοποιήθηκαν 50.000 περισσότερα χειρουργεία σε σχέση με το 2024, χάρη στην ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση του διαθέσιμου χειρουργικού χρόνου.
Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο μειώσαμε κατά 98% τις εκκρεμότητες περιστατικών με αναμονή άνω των τεσσάρων μηνών, αριθμός που σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το ΕΣΥ αλλάζει στην πράξη. Γίνεται πιο σύγχρονο, πιο άμεσο και πιο αξιόπιστο για τον κάθε Έλληνα πολίτη».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την προκήρυξη των 1.171 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού για τις δημόσιες υγειονομικές δομές της χώρας, εκ των οποίων οι 1.066 για τα νοσοκομεία. Κατά την τοποθέτησή της, ανέφερε:
«Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων 1.171 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Συνολικά είχαμε υποβολή υποψηφιοτήτων για το 82% των θέσεων. Αυτό παγιώνει μία αυξητική τάση στις υποψηφιότητες που υποβάλλονται για τις προκηρύξεις που κάνουμε, ειδικότερα από τα μέσα του 2025.
Ο λόγος που το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, είναι προφανώς για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των οικονομικών και μη οικονομικών κινήτρων, τα οποία έχουν θεσπιστεί και βεβαίως, να δούμε πού πηγαίνουμε καλά και πού πρέπει να κάνουμε περαιτέρω παρεμβάσεις.
Παράλληλα, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα για το επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για όλες τις δομές. Αυτό πρακτικά σημαίνει 3.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.
Παράλληλα, είναι σε επεξεργασία η κατανομή 1.930 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 1.470 μόνιμων θέσεων λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία, οι οποίες πρόκειται να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ».
Διαβάστε επίσης:
Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαίρι: Πότε η ενόχληση στα πόδια δεν είναι αθώα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AP Moller – Maersk: Από 8 έως και 10 δια. δολάρια η νέα εκτίμηση για τα κέρδη 2026
- Alphaliner: Ναυπηγούνται 1.592 πλοία μεταφοράς κοντέινερ, το 38,3% του σημερινού ενεργού στόλου
- Συνάντηση στην Κύπρο μεταξύ ΠΝΟ – ΟΜΕΠΕΓΕ / ΣΕΚ και για τα εργασιακά θέματα των Ναυτικών
- Οι Κινέζοι κυριάρχησαν στις αγοραπωλησίες πλοίων μέσα στην εβδομάδα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.