• Πολιτική

    Απόφαση ΣτΕ: Δεν «πάγωσε» την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο – Απορρίφθηκε η προσφυγή Βαρουφάκη και σωματείων


    Για λόγους δημοσίου συμφέροντος το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν «πάγωσε» με προσωρινή διαταγή την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, έτσι όπως ζητούσαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και σωματεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρη Ειρήνη Σαρπ, επικαλούμενη στην απόφαση της λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, απέρριψε το αίτημα των αιτούντων και δεν εξέδωσε προσωρινή διαταγή, η οποία θα ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ να απαγορευθούν οι μαζικές εκδηλώσεις ανά την Επικράτεια το τριήμερο που διανύουμε.

    Συνεπώς, θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

    Με την απόφαση της, μπαίνει τέλος στη διχογνωμία που προέκυψε και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν από χθες δικαστές και δικηγόροι.

    Το πρωί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κόμμα «ΜέΡΑ25» και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, δύο σωματεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και μικρός αριθμός πολιτών.

    Οι αιτούντες κατέθεσαν αίτησης ακύρωσης, αίτηση αναστολής και, παράλληλα, το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, το οποίο και τελικά απορρίφθηκε.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

    Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.



    ΣΧΟΛΙΑ