• Πολιτική

    Η απίστευτη δήλωση του Δημ. Βέττα: Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά υποφορολόγηση

    • NewsRoom


    Με μια αμφιλεγόμενη «διαπίστωση», η οποία προκάλεσε αίσθηση, προσπάθησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, να υποστηρίξει τον νέο προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος συζητείται στην Ελληνική Βουλή. Κόντρα σε όσα αναφέρει η διεθνείς οργανισμοί και υπηρεσίες όπως η Eurostat ή ο ΟΟΣΑ, αλλά και στο κλίμα που βιώνει στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Βέττας επιχείρησε να αντικρούσει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση επέβαλε «υπερφορολόγηση», υποστηρίζοντας αντίθετα πως το μεγάλο πρόβλημα είναι πως υπάρχει «υποφορολόγηση σε πολλές κοινωνικές ομάδες», η οποία ευθύνεται για την κατάσταση στην οικονομία.

    Ο κ. Βέττας ανέφερε επί λέξη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης: «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμμάτων και στην παραγωγή χρέους».

    «Κατηγορηθήκαμε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν φορολογικές αδικίες και υπάρχουν φορολογικές αδικίες σ’ εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό, αλλά και με το φορολογικό» ανέφερε ο κ. Βέττας. «Όμως, νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε και όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά πολλές φορές η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, η οποία οδήγησε συχνότατα στην παραγωγή ελλειμάτων και στην παραγωγή χρέους».

    Προκειμένου να αποδείξει πως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, ο κ. Βέττας ανέφερε: «Αν ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον πίνακα 3.2 της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολείπονται κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, θα δούμε ότι οι επιστροφές φόρων υπερβαίνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια έναντι πρόβλεψης 3,2 δισεκατομμυρίων. Αυτό συνολικά σημαίνει ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως φαίνεται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το 2017 το κράτος δεν πήρε ή πήρε αλλά επέστρεψε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, πρέπει να εξηγήσουν κάποιοι από πού προκύπτει αυτή η υπερφορολόγηση».

    Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε αποκλειστικά από τα «μη παραμετρικά μέτρα» εντάσσοντας μέσα σε αυτά την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών.

    «Η υπεραπόδοση, η οποία δημιούργησε και το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχει διανεμηθεί στον κόσμο και θα διανεμηθεί στον κόσμο, προέκυψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα μη παραμετρικά μέτρα. Οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η οποία δεν οφείλεται μόνο στη χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά οφείλεται γενικά και σε μια –θα έλεγα- καινούρια αρχή, που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία, στην ευρύτερη συμμόρφωση των υπόχρεων»



    ΣΧΟΛΙΑ