• Πολιτική

    Απειλές Τραμπ κατά της Συρίας και του «ζώου Άσαντ» για την επίθεση με χημικά

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

    «Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

    «Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

    Η Δαμασκός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε τέτοια επίθεση και είπε πως οι αντάρτες στην Ντούμα, οι οποίοι έχουν ηττηθεί και είναι πλήρως περικυκλωμένοι, καταρρέουν και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρία, η οργάνωση αρωγής, και η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Ντούμα ανέφεραν πως ιατρικά κέντρα δέχθηκαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα στην Ντούμα το απόγευμα του Σαββάτου (χθες), βγάζοντας αφρούς από το στόμα και μυρίζοντας χλώριο.

    Διαψεύδει τη χρήση χημικών όπλων η Ρωσία

    Την ίδια ώρα, η Ρωσία διέψευσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.

    «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις πληροφορίες (περί χρήσης βόμβας χλωρίου) και τονίζουμε ότι μετά την απελευθέρωση της Ντούμα από τους αντάρτες θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε Ρώσους εμπειρογνώμονες (…) για να συλλέξουν πληροφορίες οι οποίες θα αποδείξουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε ο στρατηγός Γιούρι Γεβτουσένκο, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση.

    Σύμφωνα με τον Γεβτουσένκο, αρκετές δυτικές χώρες κάνουν προσπάθειες για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ από τη Ντούμα προωθώντας ειδήσεις περί χρήσης χημικών όπλων.

    Παράλληλα, πάντως, διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα διεξάγονται ανάμεσα στην οργάνωση των ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ και τους Ρώσους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι μάχες στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων.

    «Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την ένταση και την επανάληψη της βίας στην Ντούμα στη διάρκεια των τελευταίων 36 ωρών, έπειτα από μα περίοδο σχετικής ηρεμίας». «Καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν τις μάχες και να επανέλθουν στην ηρεμία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

    Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε καταφυγή στα χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ντούμα». «Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει πως κάθε χρήση χημικών όπλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απεχθής και απαιτεί έρευνα εις βάθος», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Νωρίτερα, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία εκφράζοντας λύπη για τα «δεκάδες θύματα» των πρόσφατων βομβαρδισμών.

    «Τρομερά νέα μας έρχονται από τη Συρία με δεκάδες θύματα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά (…) και ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τα αποτελέσματα χημικών ουσιών που περιέχονται στις βόμβες», είπε ο πάπας ενώπιον χιλιάδων πιστών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    «Δεν υπάρχει καλός και κακός πόλεμος, και τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση τέτοιων εργαλείων εξόντωσης εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων και πληθυσμών», πρόσθεσε.

    «Προσευχόμαστε προκειμένου οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι να επιλέξουν τον άλλο δρόμο, εκείνον της διαπραγμάτευσης, τον μοναδικό που μπορεί να φέρει ειρήνη, που δεν θα είναι εκείνος του θανάτου και της καταστροφής», είπε ακόμη ο πάπας Φραγκίσκος.



    ΣΧΟΛΙΑ