• Πολιτική

    Απελπισία στο Μαξίμου: Σαρωτική η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    tsipras τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Δεν αλλάζει το κλίμα για την κυβέρνηση, με την διαφορά από τη ΝΔ να παραμένει παγιωμένη, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν μπορεί να εξαργυρώσει τις παροχές που «πέρασαν» χθες από την Βουλή, ενώ μετρά συνεχώς νέες πληγές.

    Μετά το πλήγμα από την συμπεριφορά Πολάκη, που οδήγησε ακόμη και σε «μάχη» στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως και από τις αποκαλύψεις για τις διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο του εκλιπόντος εφοπλιστή Παναγόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

    Νέο «χαστούκι» έδωσαν στην Κουμουνδούρου υποψήφιοι δήμαρχοι που αποκήρυξαν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ αυτών ο Γιώργος Καραμέρος (υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου) και ο Πέτρος Φιλίππου, που διεκδικεί εκ νέου τον Δήμο Σαρωνικού.

    Σε ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί και η απεργία πείνας του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά την άρνηση του δικαστικού συμβουλίου των φυλακών να του χορηγήσει νέα άδεια. Οι συνεχείς επιθέσεις κουκουλοφόρων, σε συμπαράσταση στον απεργό πείνας, κοντεύουν να αποκτήσουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τελευταίο επεισόδιο, οι σχεδόν ταυτόχρονες χθεσινοβραδινές επιθέσεις στη διθάρκε4ια εκδηλώσεων της ΝΔ. Η μια στην λεωφόρο Συγγρού, σε εκδήλωση υποψηφίου που κατεβαίνει με τον Κώστα Μπακογιάννη και κεντρικό ομιλητή τον Άδωνι Γεωργιάδη. Παρόντες ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νότης Μηταράκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Η δεύτερη στην Θεσσαλονίκη, όπου άγνωστοι πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα σε ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία του Κώστα Καραμανλή.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση σε επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στη δημοκρατία», ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι η ανοχή σημαίνει συνενοχή.

    Έτσι, και παρά τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το προεκλογικό πακέτο παροχών θα έφερναν την ανατροπή, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η διαφορά είναι «κλειδωμένη». Από την έρευνα της Marc που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, προκύπτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 29,3% έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 7,6 μονάδες.

    Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που εντοπίζει η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, σε ό,τι αφορά τα «κέρδη» για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα. Οι ερωτηθέντες στη σχετικήν ερώτηση απάντησαν σε ποσοστό 18,7% ότι θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως το κυβερνών κόμμα, το 71,9% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, το 7,1% δεν απαντά, ενώ μόλις το 2,3% απαντά ότι θα ψηφίσει το κυβερνών κόμμα λόγω των προεκλογικών παροχών. Σε αριθμούς και όχι ποσοστά εκτιμάται ότι περίπου 150.000 ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των παροχών.

    Η πρόβλεψη του αμερικάνικου ιστοτόπου Politico κατέγραψε τη διαφορά στις 10 μονάδες.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Interview, η ΝΔ φτάνει το 33% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ. Η έκπληξη είναι η επίδοση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση», καθώς φαίνεται ότι στις ευρωεκλογές βρίσκεται ακριβώς στο όριο με 2,9%

    Εν τω μεταξύ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τις περιοδείες και τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τρίκαλα, είχε μια μία απρόσμενη συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό τους περίπτερο. «Καλή επιτυχία δεν μπορώ να πω, αλλά θα ευχηθώ καλή δύναμη» τους είπε μεταξύ άλλων.

    Μήνυμα ενότητας, πολιτικής αλλαγής και νίκης ζήτησε και από τη Λάρισα, τον άλλο σταθμό της περιοδείας του. «Αυτή η συγκέντρωση μου θυμίζει κάτι από άλλες εποχές. Η Λάρισα σήμερα στέλνει το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Μήνυμα ενότητας, μήνυμα νίκης στις εκλογές της 26ης Μαΐου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν χωράει καμία χαλαρή ψήφος».

    Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για τις 120 δόσεις και τις τροπολογίες για την μείωση του ΦΠΑ και την 13η σύνταξη. «Η κυβέρνησή μας εργάστηκε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και κυρίως, εργάστηκε με σεβασμό απέναντι σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που πέρασε δύσκολα τον καιρό της κρίσης».
    «Προεκλογικά και κολοβά» χαρακτήρισε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι φανερώνουν τον πανικό του Αλέξη Τσίπρα για την επερχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές.



    ΣΧΟΛΙΑ