• Πολιτική

    Απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκλογή των μουφτήδων στη Συνθήκη της Λωζάνης

    Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Η προκλητική ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter, γράφοντας πως «ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το ΥΠΕΞ δηλώνει «πάντα πρόθυμο» να αποστείλει στην Άγκυρα το κείμενο της Συνθήκης «με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται». Κι αυτό επειδή όπως τονίζει «σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

    «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται.

    Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει.»

    Τι υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχάρη τον μουφτή Κομοτηνής, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου στη μειονότητα της δυτικής Θράκης, Ιμπραίμ Σερίφ, στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα.

    «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα για άλλη μια φορά ότι ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης», έγραψε στο twitter.

    Η σχετική ανάρτηση:

    Διαβάστε επίσης:

    Μχαήλο Ποντολιάκ: Αισιοδοξία στην ουκρανική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

    Κεραμέως: Απέρριψε τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – «Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο»

    Ουκρανία: Συζητήσεις για στρατιωτικοτεχνική συνεργασία με Τούρκους αξιωματούχους



    ΣΧΟΛΙΑ