• Πολιτική

    Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: Η μειονότητα στην Ελλάδα είναι μια, η μουσουλμανική

    • NewsRoom
    Δένδιας


    Ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα, η μουσουλμανική.

    Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που υποστήριξε ότι η μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι και θα παραμείνει τουρκική, τόνισαν πως μόνο μία είναι η μειονότητα στην Ελλάδα και αυτή είναι η μουσουλμανική, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα τη Συνθήκη της Λωζάννης.

    «Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».

    Τι είπε ο Τσαβούσογλου

    Χρόνια τώρα η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τον όρο που είχε καθοριστεί από την Συνθήκη της Λωζάνης για να περιγράψει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, ώστε να αντικατασταθεί ο όρος «μουσουλμανική μειονότητα» σε «τουρκική μειονότητα».

    Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τη μουσουλμανική μειονότητα σε γεωπολιτικό έρεισμα, με στόχο την έμμεση πλην σαφή αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν προκαλεί εντύπωση το νέο ξέσπασμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του εκπρόσωπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

    Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ανέφερε πως «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, τη Μουσουλμανική ‘τουρκική’ μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε, η ‘τουρκική’ μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν ‘τουρκική’ εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική».

    Στο παιχνίδι εν τω μεταξύ μπήκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας πως «το να λέγεται ελληνική μουσουλμανική μειονότητα η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, αποτελεί μία ρατσιστική προσέγγιση». Πρόσθεσε ότι «η άρνηση της ταυτότητας της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας, είναι μία καταδικαστέα συμπεριφορά».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η χρονική στιγμή την οποία διάλεξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ να απαντήσει στις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλο, στις οποίες είχε προβεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίσκεψη του στον Έβρο.

    Ο Τσαβούσογλου επέλεξε να στρέψει τα βέλη του ένα μήνα μετά στον ΠτΔ, βάσει «τάιμνγκ», καθώς αυτό το διάστημα διεξάγονται ξανά οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ ταυτόχρονα η τουρκική προκλητικότητα με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και παράνομες Navtex έχουν χτυπήσει κόκκινο.

    Άλλωστε το κείμενο στη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα και την αναγνώρισε ως θρησκευτική και κατοχύρωσε διεθνώς τα δικαιώματά της.

     



    ΣΧΟΛΙΑ