• Πολιτική

    Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

    • NewsRoom
    Ελληνογαλλική συμφωνία: Σήμερα η κύρωση από την Βουλή - Το μεσημέρι η ομιλία Μητσοτάκη

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα της Βουλής (ΑΠΕ)


    Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξαιρώντας ωστόσο τις «κόκκινες» περιοχές όπου εφαρμόζονται μέτρα αυστηρού lockdown.

    «Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν με κλείσιμο click away» διευκρίνισε και στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Το λιανεμπόριο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες θα τους ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού -κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση – τα κρούσματα» είπε μεταξύ άλλων.

    «Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, κι εσείς λέτε ότι μια αλλαγή στρατηγικής συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης. Σε όλα τα κράτη αυτό γίνεται όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση που δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει και να αναθεωρήσετε ότι αυτή δεν είναι “πανδημία Μητσοτάκη” αλλά πανδημία covid, που χτυπάει όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

    Κάθε άνοιγμα, είτε σχολείων, είτε λιανεμπορίου εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, αναγνώρισε.  Δεν έχει εντοπιστεί καμία συρροή κρουσμάτων που να σχετίζεται με τα σούπερ μάρκετεμπορίου, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επέκταση του lockdown, τόνισε ότι έλεγε πως δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις με μια πανδημία που τους αιφνιδιάζει όλους και γι’ αυτό δεν αναιρέθηκε το lockdown.

    «Έρχομαι και επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια και ευχόμαστε να μην κρατήσει πολύ – και έχω λόγους να πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως μετά τον Απρίλιο θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα- γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι για την οικονομία, θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι γι αυτό επεκτείνεται η ρύθμιση για κάλυψη του ενοικίου και η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας και γι αυτό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως είναι ευχή και επιθυμία αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει πάλι σε αύξηση των κρουσμάτων και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι με προσοχή.

    «Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στα πρόστιμα επισημαίνοντας ότι δεν θέλουμε το πρόστιμο να είναι τιμωρητικό», είπε πριν κλείσει την τριτολογία του ο πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι τα πρόστιμα προβλέπονται για τιμωρηθεί κάποιος που εν γνώσει του παραβιάζει έναν κανόνα κι αυτό έχει συνέπειες όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε άλλους.

    Πρόσθεσε ότι σε μία κίνηση καλής θέλησης κι εμπιστοσύνης είναι διατεθειμένος να κρατήσει το πρόστιμο στα 300 ευρώ για άλλη μία εβδομάδα – δέκα μέρες, για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για το ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός αλλά σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε -όπως είπε- μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές που δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

    Εδώ, εξήγησε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε στην περίπτωση που μία συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με αυτό το οποίο έχουν υποδείξει οι ειδικοί μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση για εκείνον που την επιδεικνύει αλλά μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τους γύρω του, για τους συγγενείς του για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

    Ωστόσο είπε ό πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας ουσιαστικά και την όλη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι «σε μία κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες δέκα μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε τότε τι πρέπει να γίνει».



    ΣΧΟΛΙΑ