• Πολιτική

    Άγγελος Συρίγος: Κίνηση στρατηγικής σημασίας η συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    • NewsRoom

    Άγγελος Συρίγος


    Κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Όπως επισήμανε, η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, σε μια περιοχή στην οποία ως τώρα ήμασταν απόντες».

    «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καλύπτουν προβλήματα ασφαλείας που έχουμε σε άλλες περιοχές, τα προβλήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο όμως καλύπτονται μέσα από τοπικές συμμαχίες», σημείωσε και προσέθεσε: «Τα Εμιράτα είναι κύριος παίκτης σε αυτή τη διαδικασία».

    ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ

    Την ανάγκη να θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ ανέφερε πως «η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».

    Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλός, «η αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι θετική εξέλιξη, εφόσον βεβαίως ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», σημειώνοντας πως ο ίδιος είχε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα, και προσέθεσε: «Αυτό πρέπει όμως να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αυτή τη στιγμή λείπει και είναι ιδιαίτερα αναγκαία ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία».

    «Το κενό στρατηγικής φαίνεται ιδίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ όπως είπε, επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών ότι «για πρώτη φορά η τελευταία παράνομη Navtex της Τουρκίας θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια».

    «Του επισήμανα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο αυτό», σημείωσε και προσέθεσε:

    «Όμως μέχρι τότε θα πρέπει και ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές. Αν θεωρεί κόκκινη γραμμή, για παράδειγμα, την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».

    Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο προστασίας από τον κορονοϊό για τις πρεσβείες στο εξωτερικό.

    Ελληνική Λύση: Στηρίζουμε την αμυντική συμφωνία

    Στηρίζουμε την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα πλαίσια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Όπως ανέφερε, η συμφωνία σκοπό έχει να βοηθήσει το ένα κράτος το άλλο σε περίπτωση πολέμου ή επιχειρήσεων και σημείωσε πώς η Ελληνική Λύση στηρίζει τη συμφωνία, «φτάνει να υλοποιηθεί, γιατί πολλές συμφωνίες έχουν κατά καιρούς γίνει, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί».

    «Με τα ΗΑΕ πρώτη φορά γίνεται τέτοια συμφωνία. Ας ελπίζουμε ότι σε δεδομένη στιγμή θα έχουμε μια βοήθεια. Γιατί μέχρι τώρα, όπως βλέπετε, ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσία, ούτε η Ευρώπη θα βοηθήσουν, ούτε έχουν την όρεξη να πουν έστω μια καλή κουβέντα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή των αμυντικών συμφωνιών» προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

    Όσον αφορά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως οι τελευταίες Navtex που έβγαλε η Τουρκία, και «κυρίως αυτή που φτάνει στα 5,8 ναυτικά μίλια», «είναι για εμάς μια κόκκινη γραμμή, η οποία δεν έπρεπε να περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια».

    «Βλέπουμε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει την πρόκλησή του. Μέχρι εδώ και μη παρέκει, να δώσουμε ένα μάθημα κάποια στιγμή στον Ερντογάν να σταματήσει αυτή την πρόκληση», σημείωσε, ενώ όσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει σθεναρά με την προσθήκη δυνάμεων στα νησιά».

    «Η Ελληνική Λύση λέει αφού τελειώσει η πανδημία, όταν ξαναξεκινήσουν οι διερευνητικές, πρέπει να τεθεί μόνο το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Κανένα άλλο θέμα δεν είναι ανεκτό από τη χώρα μας» κατέληξε.

    ΚΙΝΑΛ: Χρήσιμη η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

    Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων.

    Η συνάντηση του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των κομμάτων πραγματοποιείται προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, καθώς και για τη συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα.

    «Ο υπουργός Εξωτερικών δι’ εμού ενημέρωσε το Κίνημα Αλλαγής για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια συμφωνία με αμυντικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. «Είναι μια χρήσιμη για τη χώρα πολιτική και αμυντική συνεργασία», τόνισε.

    «Η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη μικρή Σπάρτη του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε:

    «Η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπου εκεί θα έχουμε την ευκαιρία ως κόμμα να αναπτύξουμε τις ειδικότερες θέσεις μας».

    ΚΚΕ: Οι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους, «όχι» στη συμφωνία

    «Οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ανέφερε πως η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

    «Το ΚΚΕ θέλει να σημειώσει, παίρνοντας υπόψη όλες αυτές τις εξελίξεις, ότι διαχρονικά οι σχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση σήμερα με τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκτιμώντας πως αυτές οι συμφωνίες «υπηρετούν μεγάλα συμφέροντα και πολύ περισσότερο εμπλέκουν τη χώρα μας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

    «Οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, έχουν ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας. Διατηρούν στρατηγικής σημασίας σχέσεις με την Τουρκία, προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην περιοχή, προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών και είναι παράγοντας που τροφοδοτεί την τούρκικη επιθετικότητα ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής», προσέθεσε ο κ. Μαρίνος και κατέληξε:

    «Το ΚΚΕ θέλει να καλέσει το λαό μας να βγάλει συmπεράσματα με βάση τα δικά του συμφέρονται και να επαγρυπνεί γιατί οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες».

    ΜέΡΑ25: Ουσιαστική, εμπεριστατωμένη και αναλυτική ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ

    Έγινε μια «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών για την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και για τη Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, τόνισε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων.

    «Η συμφωνία θα έρθει στο Κοινοβούλιο προς κύρωση», ανέφερε.

    Όπως είπε συζητήθηκαν και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η αλλαγή κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιρροή που έχει αυτό στα ελληνικά πράγματα και το θέμα της Συνόδου Κορυφής σε δύο εβδομάδες από τώρα.

    Η συζήτηση η οποία έγινε ήταν «ουσιαστική, εμπεριστατωμένη και αναλυτική», σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ