• Πολιτική

    Με απόφαση Μητσοτάκη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, τίθεται και εκτός κόμματος

    • Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος - Γαβριήλ Σερέτης
    Ανδρέας Πάτσης

    Ανδρέας Πάτσης


    Διεγράφη από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πάτσης ετέθη τελικώς και  εκτός της Νέας Δημοκρατίας. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ζητήθηκαν εξηγήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν επαρκείς. Η ΝΔ μένει πλέον με 156 βουλευτές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο “οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.”

    Το χρονικό της αποπομπής

    Όλα ξεκίνησαν μετά καταγγελίες του Παύλου Πολάκη περί εμπλοκής του σε fund που εξαγόρασε δάνεια.

    Το πρωί ο κ. Πάτσης προανήγγειλε μέσω του Αθήνα 9,84 προσφυγή στη δικαιοσύνη.

    «Ο Πολάκης δημιουργεί έναν θόρυβο, επειδή ξέρει ότι αυτά που λέει είναι ψέμματα και θα αποδομηθούν άμεσα… Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα στον Πολάκη. Θα διευκρινιστεί και θα βγάλω δελτίο τύπου εντός της ημέρας… Προφανώς και θα προσφύγω στην δικαιοσύνη. Προφανώς και θα ζητήσω να αποζημιωθώ. Υπάρχει μια ανοχή, έχω έναν πολιτικό πολιτισμό, αλλά μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό των ψευδών ειδήσεων που δέχομαι, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη. Δεν είμαι χθεσινός δικηγόρος, ούτε έχω φοβικά σύνδρομα για να φοβηθώ τον Πολάκη ή τον κάθε Πολάκη. Θα τον πάω στα δικαστήρια, θα του κάνω μηνύσεις και κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να συρθεί και να ζητήσει συγνώμη έτσι όπως πρέπει να κάνει», δήλωνε μιλώντας στον 9,84.

    Σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης είχε χαρακτηρίσει τον βουλευτή της ΝΔ «λεμονανθό» καταλογίζοντάς του ότι ως «γαλάζιο στέλεχος» κάνει business με δάνεια των τραπεζών.

    Επίσης, ότι – όπως είχε καταγγελθεί προ διετίας – φέρεται να διατηρούσε εισπρακτική εταιρεία με γραφεία και στο Ηράκλειο και είχε ξεχάσει να καταθέτει πόθεν έσχες.

    Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι με δάνεια 63 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς φέρεται να αγόρασε εταιρεία που συνδέεται ευθέως με τον κ Πάτση, αντί τιμήματος 4 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό φαίνεται να καταβλήθηκε σε μετρητά από την εταιρεία, ενώ – όπως καταγγέλλει ο κ. Πολάκης – μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί ισολογισμός στο ΓΕΜΗ.

    Η απόφαση Μητσοτάκη 

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει κατ επανάληψη  καταστησει σαφές προς υπουργούς και βουλευτές, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές ξένες προς τον ηθικό και πολιτικό κώδικα της Νέας Δημοκρατίας. ,Μάλιστα, ακόμα και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει δώσει “εντολή”, πέρα από την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να αποδεικνύουν καθημερινά με τη συμπεριφορά τους ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της κοινωνίας, χωρίς να «προκαλούν» με δηλώσεις και συμπεριφορές αναντίστοιχες της συγκυρίας και των τεράστιων επιπτώσεων της κρίσης στους προϋπολογισμούς και τις καθημερινές ανάγκες των ψηφοφόρων.

    Σπύρος Πάτσης: Παραμένω ανεξάρτητος βουλευτής Γρεβενών

    Ο διαγραφέντας  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Πάτσης, πάντως, δήλωσε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος, αρνούμενος να παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ, όπως αναφέρει  με ανάρτηση του στο facebook.

    Απευθυνόμενοι στους ψηφοφόρους του σημειώνει :

    «Αγαπητοί Γρεβενιωτες και Γρεβενιωτισσες παραμένω Βουλευτής σας, Ανεξάρτητος σε λίγη ώρα θα ανεβεί Δελτίο Τύπου από εμένα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις λεπτομέρειες .

    Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε .Σας ευχαριστώ θερμά».

    Μάλιστα με ανακοίνωση του περνά  επιχειρεί  στην αντεπίθεση και απαντά,  όπως λέει,  στις συκοφαντίες ΣΥΡΙΖΑ:

    «Τις τελευταίες μέρες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών σε βλαρος μου,ότι δήθεν είμαι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας και ότι μέσω εταιρίας συμφερόντων μου αγοράζω κόκκινα δάνεια από Τράπεζες στο 1/25 της αξίας τους. Επειδή η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχειμε όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται, παραθέτω τα κατωτέρω.

    Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείρηση των δανείων της και μόνο.

    Στην εταιρία αυτή λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας μου, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω με ποσοστό 42% ενώ το 51% άνηκε στην Τράπεζα η οποία και όρισε 5 στα 7 μέλη του ΔΣ,στελέχη της. Το 2009 με κοινή απόφαση των μετόχων προχωρήσαμε στη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας η οποία και έπαυσε κάθε δραστηριότητά της.

    Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ. Σκοπός της εταιρίας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους.

    Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στην συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην Τράπεζα το ποσό των 4.3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει.

    Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4.3 εκ..Η εταιρία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμία δικαστική απόφαση ούτε προχώρησε σε καμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας.

    Η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανεργή.

    Ο κ.Πολάκης με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόαμ φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα.

    Η οδός της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος.»

    Έλεγχο πόθεν εσχες του Ανδρέα Πάτση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντρέα Πάτση. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του δίνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις.

    Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του υποστηρίζει :

    «Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από κόκκινα δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα Δημοκρατία και την εφημερίδα Documento.

    Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

    Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καθυστέρηση δύο ετών και μετά από τριήμερη σιωπή έσπευσε τώρα να διαγράψει τον κ. Πάτση, μόνο και μόνο γιατί οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι χιλιάδες σπίτια και πρώτες κατοικίες θα βγουν σύντομα στο σφυρί για χάρη των funds και των τραπεζών.

    Ακόμα και έτσι ωστόσο, αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της ΝΔ γιατί δεν τον αποπέμπει;

    Υ.Γ. Δύο ερωτήματα: Ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει το 1 εκατ. που τσέπωσε από τον κ. Πιερρακάκη; Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες πώς έδωσε 4,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ;»

    Ηλιόπουλος: «Δύο χρόνια ήξερε ο Μητσοτάκης, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει»

    ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν και αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες τους»

    «Οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας αποδεικνύονται καθημερινά.
    Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών.

    Χωρίς καμία ηθική αναστολή όπως στην περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και μάλιστα την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός  για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζέση η ΝΔ.

    Άραγε η Κυβέρνηση θα διαγράψει το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds  και των τραπεζών και αφήνει απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία; Ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και ναρκοθετεί την κοινωνία και την οικονομία;

    Επιπλέον, οι εξηγήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των  ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση  κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς

    ΚΚΕ: «Έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους”»

    «​Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους”

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης: Σε ποιες περιφέρειες προστίθενται – αφαιρούνται έδρες

    Γεραπετρίτης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας



    ΣΧΟΛΙΑ