• Πολιτική

    Αναζητώντας το χαμένο «ηθικό πλεονέκτημα» σε θαλαμηγούς, πούρα και χαβιάρι


    «Aχ, πού σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!». Ίσως ο στίχος του Βάρναλη να αποτελεί την καταλληλότερη φράση για να περιγράψει κανείς την ηθική κατάπτωση του Αλέξη Τσίπρα στα μάτια των απλών πολιτών. Ενός πρωθυπουργού ο οποίος, για μια ακόμα φορά, φροντίζει να γελοιοποιήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που κάποτε έλεγε πως έφερε, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τη χλιδή, τον πλούτο και το μεγαλείο.

    Ο άνθρωπος που διαλαλούσε πως βρίσκεται «απέναντι στις ελίτ» πιάστηκε ξανά με τη «γίδα στη πλάτη». Λίγες ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εξαφανιστεί για μια ακόμα φορά… «από προσώπου Γης». Ο άνθρωπος που θα πολεμούσε την εξουσία των λίγων, επέλεγε να περάσει τις διακοπές του στην αγκαλιά της πολυτέλειας που θα του προσέφερε ένας φίλος εφοπλιστής. Στις ανέσεις της πολυτελής θαλαμηγού του Περικλή Παναγόπουλου. Καπνίζοντας αμέριμνος τα πολυτελή πούρα του (αναπολώντας, ίσως, τον Φιντέλ Κάστρο και την  εποχή πριν από την «αίγλη της καρέκλας») και αγναντεύοντας  το γαλάζιο της θάλασσας ταξιδεύοντας προς την Ιθάκη.

    Λίγε μέρες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, φορώντας πλέον «τη στολή εργασίας» (όπως είχε χαρακτηρίσει το λευκό πουκάμισο χωρίς την γραβάτα, κάποτε από το Ζάππειο), εξαπέλυε από την Ιθάκη επίθεση στην ολιγαρχία και τις πολιτικοοικονομικές ελίτ. Με απόλυτη φυσικότητα κατακεραύνωσε «τον μεγάλο πλούτο που απολάμβανε φοροασυλία. Τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει…» Και παράλληλα ηχούσε τη σάλπιγγα του πολέμου εναντίον όλων αυτών, «…που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις offshore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου».

    Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να αφεθεί στη γλυκιά απόλαυση της πολυτέλειας και της χλιδής. Ο ίδιος σε προηγούμενες καλοκαιρινές διακοπές, πάλι υπό άκρα μυστικότητα, είχε επιλέξει να περάσει να περάσει τις ημέρες του στο πολυτελές σκάφος του «Mr DHI», του επιχειρηματία Κώστα Γιώτη. Ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει πέρυσι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μαρτίνος, φιλοξενούσε στην βίλα που είχε νοικιάσει στη Ραφήνα το πρωθυπουργικό ζεύγος για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

    Στο μυαλό όλων επανήλθε και η αλλαγή του μενού «εποχής λιτότητας» του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, επιλέγοντας «4 τύπους πρωινού και 15 ζεστά πιάτα για γεύμα», συνολικής αξίας 60.000 ευρώ τον χρόνο.

    Η αλήθεια είναι πως η αγάπη του Τσίπρα για τη χλιδή, την καλοπέραση και την εξουσία δεν εξέπληξε κανέναν. Άλλωστε, δεν είχε κανείς την απαίτηση ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ένας «όσιος της Αριστεράς». Όπως κανένας δεν εξέπληξε και το γεγονός πως την ίδια ώρα κατάφερε με απόλυτη φυσικότητα να παρουσιάζεται ως ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, υποστηρικτής μιας ιδεολογίας που έχει δείξει από καιρό πως έχει πάψει να πιστεύει ουσιαστικά.

    Αυτό που εξόργισε τον κόσμο, ωστόσο, ήταν η χρονική στιγμή από την οποία προέρχονται οι  φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τις αστραφτερές του διακοπές στην θαλαμηγό του εφοπλιστή. Λίγες ημέρες μετά το εξοργιστικό θέατρο το βράδυ της τραγωδίας της ανατολικής Αττικής, το οποίο αποκάλυψε μια άλλη, σκοτεινή πτυχή της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα.  Μιας πλευράς πολύ πιο προβληματικής από αυτής ενός ανθρώπου που απλά απολαμβάνει τα προνόμια της εξουσίας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, αναμφίβολα, να παίξει τον ρόλο του στην πολιτική ζωή της χώρας, κινούμενος πάντα μεταξύ της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Το ζήτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί με τις επιλογές του να εκφράζει ουσιαστικά πλέον τον ίδιο πολιτικό χώρο.

    Αναμφίβολα η προσωπικότητά του τον καθιστά μια σημαντική πολιτική οντότητα, ωστόσο παραμένει ερώτημα αν το «βάρος» του προκαλεί πλέον καλό ή κακό στο ίδιο του το κόμμα, σε ένα καθαρά ιδεολογικό και ηθικό επίπεδο. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από προσωπικότητες που παραμένουν περισσότερο κοντά στις αξίες του χώρου, τις οποίες κάποτε υποστήριζε πως υπηρετούσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο κυνισμός της εξουσίας: Ο αριστερός πρωθυπουργός με τις βίλες, τα πούρα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανικός μετά τα κότερα για τον Τσίπρα: Επιστρέφει στην Αθήνα και ανακοινώνει πρόωρα το πακέτο παροχών
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατερίνα Παναγοπούλου: «Από πότε είναι μεμπτό να φιλοξενείς κάποιον με τον οποίον έχεις σχέση συνεργασίας και εκτίμησης;»



    ΣΧΟΛΙΑ