• ΥΓΕΙΑ

    Αναβαθμίζονται τα γραφεία προστασίας των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία

    • NewsRoom


    Αυτονόμηση και αναβάθμιση  των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,  ένα χρόνο μετά τη θεσμοθέτηση τους.

    Σε συνάντηση εργασίας που κάλεσε  τους προϊσταμένους των Γραφείων από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας[1], με πρωτοβουλία του προέδρου της, Γ. Καλαμίτση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι στο νέο νόμο για τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων θα υπάρχει πρόβλεψη τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων να αποτελούν αυτόνομα τμήματα και θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ένα Ενιαίο Κανονιστικό Πλαίσιο Διαχείρισης Καταγγελιών, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και προτυποποίηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

    «Εκτιμώ ότι είναι η ώρα να κάνουμε μια σοβαρή παρέμβαση στο επίπεδο της ποιότητας της περίθαλψης με στόχο να ενισχυθεί η ανθρωποκεντρική φροντίδα μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά πρωτίστως τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών. Γιατί το σύστημα υγείας δεν λειτουργεί για τους επαγγελματίες υγείας», ανέφερε ο κος  Ξανθός και συνέχισε:.

    «Το σύστημα υγείας λειτουργεί για τον πολίτη, για τον ασθενή, για ανθρώπους που είναι σε μία δύσκολη στιγμή, που είναι ευάλωτοι απέναντι στην αρρώστια, που είναι ανασφαλείς όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων υγείας τους.

    Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα, είναι ότι δημιουργούμε ένα θεσμό που αυτή η αγωνία, αυτή  η ανησυχία, αλλά και η τεκμηριωμένη καταγγελία για κακώς κείμενα μέσα στο σύστημα υγείας, θα μπορεί να υπάρξει και να έχει αποτέλεσμα.

    Με την κεντρική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών και των λοιπών υπηρεσιών υγείας που υπάρχει στο Υπουργείο, αλλά και με τα Γραφεία τα οποία νομοθετήσαμε και σταδιακά  συγκροτούμε και προσπαθούμε να βάλουμε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία, θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους πολίτες, ότι δεν είναι «ανοχύρωτοι» μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή και κυρίως ισότιμη  φροντίδα, χωρίς να αναζητούν πολλαπλών τύπων διαμεσολαβήσεις και συναλλαγές.

    Χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν «μέσον», γνωστούς για να εξυπηρετηθούν και κυρίως χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό κατά την άποψή μου είναι μια τεράστια επένδυση στην αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

    Αυτή η παρέμβαση εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο. Το έχουμε πει πολλές φορές. Έχω χρησιμοποιήσει τον όρο ηθικοποίηση του συστήματος υγείας. Στοιχείο ηθικοποίησης του συστήματος δεν είναι μόνο η παρέμβαση σε εστίες ανομίας και διαφθοράς αλλά και η δημιουργία θεσμών, διαδικασιών, και δράσεων προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

    [1] Επιτροπή για τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών υγείας

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποιήσεις ΕΟΦ για τα προϊόντα FOLAXAN και KING KUNG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεφαλαλγία: Απογοητευμένοι και καταθλιπτικοί πολλοί ασθενείς λόγω  λάθος θεραπείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα μέλη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων



    ΣΧΟΛΙΑ