ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και αντιπρόσωποι ενός νέου διεθνούς θεσμικού μηχανισμού φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επανέναρξη της εισόδου και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία δεν θα τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές από τις ισραηλινές και αμερικανικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον σχεδιαζόμενο μηχανισμό διανομής εμπλέκεται και αμερικανική ιδιωτική εταιρεία, αν και δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητα του «νέου διεθνούς θεσμού» που θα αναλάβει ρόλο-κλειδί στην υλοποίηση του σχεδίου.
Η διανομή βοήθειας φέρεται να διακόπηκε μετά τη λήξη της δίμηνης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 18 Μαρτίου, ενώ στην πράξη η είσοδος κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας είχε ήδη διακοπεί από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για κατάχρησή της.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζει ότι η αυστηρή στρατιωτική πίεση και ο αποκλεισμός της περιοχής αποτελούν το μόνο μέσο για την απελευθέρωση των 58 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς — είτε ζωντανών είτε νεκρών.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ απευθύνει εκκλήσεις για την επαναφορά της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα, προειδοποιώντας για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) κάνει λόγο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης, ενώ υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι τα αποθέματα τροφίμων ενδέχεται να εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες.
Διαβάστε επίσης
Συρία: Δέχθηκε πάνω από 20 βομβαρισμούς από το Ισραήλ μέσα στη νύχτα
State Department: Πράσινο φως για πιθανή πώληση ανταλλακτικών F-16 και εκπαίδευσης στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum Hellas): Η απογείωση τζίρου και κερδών και η λειτουργία του… Ophelos
- Το δικαίωμα στον θάνατο
- Πλειστηριασμοί: Η ώρα του «σφυριού» για το ακίνητο φάντασμα της Βάρης – Κορωπίου
- Endor Labs: Η startup του Δημήτρη Στυλιάδη που σήκωσε 93 εκατ. δολάρια και κοιτάζει επέκταση σε νέες αγορές
