• Πολιτική

    Αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ: Καυτή πατάτα στα χέρια του Θάνου Πλεύρη με το καλημέρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φαρμακευτική πολιτική: Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για clawback και δαπάνες

    Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


    Πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός Υγείας και οι αναστολές εργασίας είναι «καυτή πατάτα» στα χέρια του Θάνου Πλεύρη.

    Από σήμερα είναι σε ισχύ το μέτρο, που αφορά σε αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δοκιμάζονται από την επιδημία COVID-19. Ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων COVID-19 παραμένει υψηλός, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται σταθερά και οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου υπερδιπλασιάστηκαν. Κάθε μέρα γίνονται περίπου 300 εισαγωγές.

    Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι συνδικαλιστές είναι «στα κάγκελα», προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από τις αναστολές εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει καταβληθεί, ενώ, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά.

    Με βάση τα στοιχεία, που γνωστοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα απουσιάζουν από τις θέσεις τους 8.000 με 10.000 υγειονομικοί, κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερα κενά σε νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό.

    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Βοστάνειο νοσοκομείο της Λέσβου, στο οποίο βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί, μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό.

    Αντίστοιχα προβλήματα αναμένονται στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και με τις διακομιδές περιστατικών από το ΕΚΑΒ, λόγω των 1.245 ανεμβολίαστων εργαζόμενων.

    Τι προβλέπει το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο

    Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία.

    Προβλέπονται μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας και εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προσλήψεις τρίμηνης διάρκειας επικουρικού προσωπικού – πλην ιατρών – αλλά και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα, για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ.

    Για το κάθε νοσοκομείο θα τρέξει διαφορετικό επιχειρησιακό σχέδιο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

    Μέσα στην ημέρα θα μάθουμε και πόσοι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι – ο πρώην Υπουργός αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι έχει εμβολιασθεί το 85%.

    Μέχρι χθες, 31 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έπρεπε να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση. Σήμερα προσέρχονται στο πόστο τους με τη βεβαίωση απαλλαγής από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή ή με το email με τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για εμβολιασμό.

    Επιμένουν στον τιμωρητικό χαρακτήρα

    Οι υγειονομικοί, που όλο το διάστημα που εξελίσσεται η επιδημία, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με εξαντλητικά ωράρια και με μεγάλο ψυχικό άχθος, είναι στα όριά τους.

    Πολλοί από αυτούς δεν πήραν, καν, αρκετές μέρες καλοκαιρινή άδεια, λόγω των πιεσμένων συνθηκών. Αισθάνονται αγανάκτηση και, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, πιστεύουν ότι το μέτρο έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και ότι υφίστανται κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο παρέμβαση – Βασίλης Κικίλιας: Ο πρώην Υπουργός Υγείας ήταν «ναι, μεν, αλλά»



    ΣΧΟΛΙΑ