• Πολιτική

    «Ανάρμοστη» η απάντηση της πρωθυπουργού της Δανίας για τη Γροιλανδία, λέει ο Τραμπ

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ  των ΗΠΑ και της Δανίας, μετατράπηκε το ζήτημα γύρω από την ξαφνική επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ για την απόκτηση της περιοχή της Γροιλανδίας.

    Η άρνηση της πρωθυπουργού της Δανίας να συζητήσει μια τέτοια πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη», δυσαρέστησε τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο για τις αρχές Σεπτεμβρίου επίσημο ταξίδι του στην Κοπεγχάγη.

    «Η Δανία είναι μια πολύ σπουδαία χώρα με υπέροχους ανθρώπους, αλλά μετά το σχόλιο της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν, ότι δεν την ενδιαφέρει να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, αναβάλλω το προγραμματισμένο μου ταξίδι για αργότερα», ήταν η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου. «Κερδίσαμε πολύ χρόνο και κόπο αφότου κατέστησε σαφή τη θέση της».

    Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν, η οποία θεωρούσε αρχικά αδύνατον η πρόταση να αγοράσουν οι ΗΠΑ την Γροιλανδία από τη Δανία να είναι σοβαρή, εξέφρασε το σοκ και την απορία της όταν πληροφορήθηκε την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. Δήλωσε μάλιστα πως είναι «προφανώς ενοχλημένη και έχω εκπλαγεί από την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου».

    Όπως είπε, πάντως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «οι σχέσεις Δανίας- ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση» και «η πρόσκληση της χώρας της «ισχύει».

    «Η ακύρωση της επίσκεψης δεν αλλάζει την καλή σχέση μεταξύ της Δανίας και των ΗΠΑ» τόνισε, αλλά επανέλαβε ότι η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Κιμ Κίλσεν, το απορρίπτει και εγώ στηρίζω την απόφασή του.» Συμπλήρωσε δε ότι η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν «ευκαιρία να συζητηθούν διμερή θέματα».

    Ωστόσο, ο Ντοναλτν Τραμπ επανήλθε, ξεκαθαρίζοντας πως έχει ενοχληθεί από την απάντηση της Φρέντερικσεν. «Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της πρωθυπουργού (…) ήταν κακή» υπογράμμισε. «Δεν μπορούν να λένε “τόσο παράλογη”».

    «Δεν ήταν κομψός ο τρόπος» της, έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας «θα μπορούσε απλά να πει όχι, δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη Γροιλανδία. Δεν απευθυνόταν σε εμένα, απευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».



    ΣΧΟΛΙΑ