• Top Stories

    Αναπάντητα ερωτήματα από τις προκλήσεις περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας»

    • NewsRoom


    Φωτιά πήρε μέσα στο Σαββατοκύριακο το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας του προκλητικού δημοσιεύματος του BBC που  μιλούσε για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».  Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου ανέφερε ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».

    Το BBC, μάλιστα, παρέθετε συνομιλία με τον 92χρονο δικηγόρο, κ. Φωκά, με «μητρική του γλώσσα τη μακεδονική, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας» ανέφερε το δημοσίευμα.

    Ο κ. Φωκάς υποστήριξε ότι για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις, «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

    Τι απάντησε το ΥΠΕΞ

    Το υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε ανεπίσημα χθες, μέσω διπλωματικών πηγών λέγοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας». Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ιστορία.

    Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί και επιστολή διαμαρτυρίας.

    Ωστόσο, το δημοσίευμα προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σημείωσε σε οργισμένη ανακοίνωση: «Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει, σήμερα κιόλας, να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα Μακεδονικής μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα». Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ προσθέτει πως «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν.»

    Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να επιτεθεί στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το άρθρο του BBC στην κατηγορία Stories

    Μαξίμου: Η ΝΔ τζογάρει στα εθνικά θέματα

    «Θα ήταν ανάξιο νέας απάντησης, αν δεν ήταν βαθιά λυπηρό, εθνικά ανυπόφορο και κυρίως αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα οι ασυναρτησίες που εκστομίζουν να έχουν μία κάποια θεσμική βαρύτητα. Τους καλούμε λοιπόν, έστω και τώρα, να σταματήσουν να τζογάρουν επικοινωνιακά στα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή τηλεπωλήσεων βιβλίων για να τους διδάσκει πως γίνεται ο αντιπρόεδρός τους κ. Γεωργιάδης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και κατέληγε:
    «Ας σταματήσουν επιτέλους να αναπαράγουν και να διαφημίζουν ανοησίες περί δήθεν ύπαρξης ‘Μακεδονικής μειονότητας’. Και κυρίως ας κατανοήσουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που με μένος πολέμησαν, είναι αυτή που βάζει οριστικά τέλος σε παρόμοιες ανύπαρκτες υποθέσεις»
    Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως το BBC επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της ΝΔ για τις επιζήμιες συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.
    Έμμεση αντίδραση υπήρξε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Η Συνθήκη πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ήταν το μήνυμα του Προέδρου.
    Ωστόσο, αναπάντητο είναι το ερώτημα περί των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο δημοσίευμα σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει κλιμάκωση της έντασης σε Αλβανία και Σερβία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κουμουτσάκος για BBC: Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας, η κυβέρνηση θερίζει τώρα θύελλες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ σε Μαξίμου: Το θέμα με το BBC είναι εξαιρετικά σοβαρό, η επίθεση σας δεν πείθει κανένα



    ΣΧΟΛΙΑ