• Πολιτική

    «Αμπντουλχαμίντ Χαν»: Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο η Αθήνα, φιέστα ετοιμάζει ο Ερντογάν

    • NewsRoom
    Αμπντουλ Χαμίτ Χαν


    Στάση αναμονής κρατά τόσο η Αθήνα, ενόψει των τελικών ανακοινώσεων της Άγκυρας για τον προορισμό του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της χώρας, το οποίο φέρει το όνομα του σουλτάνου «Αμπντουλχαμίτ Χαν», στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το γεωτρύπανο, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και μέσα στη νύχτα. Το σίγουρο ωστόσο είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν και η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζουν μια «φιέστα» για την αυριανή του έξοδο του πλοίου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να βελτιώσει με αυτό τον τρόπο το πληγωμένο πολιτικό προφίλ του, εν όψει των εκλογών του 2023.

    Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για τη Διπλωματία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε και επίσημα τον προγραμματισμένο για την Τρίτη απόπλου του πλοίου.  Η Τουρκική Κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μια νέα  φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας.

    «Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει νωρίτερα και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να θέσει εκ νέου ζήτημα για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν 9 πλοία» στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» τα οποία η Άγκυρα «εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήρε στο μέτωπο και στο τραπέζι»

    Σε ανάλογο πομπώδες ύφος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο για «ασταμάτητη» Τουρκία. «Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”», ανέφερε.

    Στην Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε δυνατό σενάριο. Μάλιστα, φαίνετια πως ιδιαίτερες οδηγίες έχουν δοθεί και στα ελληνικά υποβρύχια που πλέουν στην περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ.

    Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» αναμένεται πως θα πλεύσει με συνοδεία από τουλάχιστον δύο πλοία ανεφοδιασμού, ένα από τα οποία είναι το «Ilhan». Στο πλευρό του αναμένονται επίσης τουλάχιστον 3 πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ένα υποβρύχιο, αλλά και  Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος.

    Η Ελλάδα συνεργάζεται με Ισραήλ και Γαλλία προκειμένου να έχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρων, ενώ συνεχείς είναι και οι κοινές ασκήσεις με  δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

    Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.



    ΣΧΟΛΙΑ