Πολιτική

Αμυράς για δασικούς χάρτες: Καμία ιδιοκτησία δεν θα κινδυνέψει

  • NewsRoom
Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


«Καμία ιδιοκτησία δεν πρόκειται να κινδυνεύσει και κανένας πολίτης δε θα ταλαιπωρηθεί. Η δημόσια διοίκηση θα αναδιαμορφώσει τους δασικούς χάρτες κατά τόπους με “λεπτοβελονιά”, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μετρήσιμα στοιχεία και τηρώντας απαρέγκλιτα τις επιταγές του Συντάγματος».

Αυτά ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, από τη Λευκάδα και το Μεγανήσι, όπου παρουσίασε, την Τρίτη, αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για τους δασικούς χάρτες, σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε στο δημαρχείο Μεγανησίου και στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αντίστοιχα, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τους κατά τόπους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα ζητήματα αναφορικά με την ανάρτησή τους.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός: «Η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψα ύστερα από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για τους ασπάλαθους, λύνει πολλά και σημαντικά προβλήματα σε όλη τη χώρα. Σε μια Ελλάδα που πέρασε από μια δεκαετή κρίση θέλουμε να στρέψουμε τον Έλληνα στη γη του και όχι να τον αποξενώσουμε από αυτή».

Όπως έγινε γνωστό, στις συσκέψεις πήραν μέρος ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, Αθανάσιος Καββαδάς, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, ο δήμαρχος Μεγανησίου, Παύλος Δάγλας, ο δασάρχης Λευκάδας, Ευάγγελος Σκάρπος, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, Πανταζής Κηρολίβανος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Θωμάς Κατοπόδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σωτήρης Σκιαδαρέσης και δυο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Λευκάδας, ενώ τον υφυπουργό συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις -και είναι κοινά για τα δύο νησιά του Ιονίου- αφορούσαν τους δασωμένους αγρούς, στο ιδιάζον ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιόνιων Νησιών λόγω Ενετοκρατίας και στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός για την εξαίρεση των ασπαλάθων και της φρυγανώδους βλάστησης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε: «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση για την οριστική τακτοποίηση των ιδιοκτησιών αλλά και γιατί προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία. Στο ΥΠΕΝ έχουμε δρομολογήσει και αυτοψίες, δεν θα εξετάσουμε τα ζητήματα μόνο επί χάρτου».

Ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, Αθανάσιος Καββαδάς, τόνισε: «Ένα σπουδαίο βήμα έγινε. Οι ασφαλαχτοί, όπως λέγονται στη Λευκάδα, αποχαρακτηρίστηκαν χάρη στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος προσωπικά, έχει ενσκήψει ουσιαστικά στο ζήτημα των δασικών χαρτών». Ενώ, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, δήλωσε: «Θα περάσουμε αυτή την περιπέτεια, θα συνεργαστούμε και θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η διαφάνεια και η τακτοποίηση των περιουσιών».

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: Εκτός δασικών χαρτών οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους

Ρέθυμνο: Σύσκεψη Σκρέκα με φορείς για το ζήτημα των δασικών χαρτών

Αμυράς: Θα δοθούν λύσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ