• Πολιτική

    Αμερικανός αξιωματούχος: Συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν για μείωση της βίας

    • NewsRoom


    Σε συμφωνία για μείωση της βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, κατέληξαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή Αμερικανός αξιωματούχος.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος ανέφερε σε συνέδριο στο Μόναχο ότι η επταήμερη περίοδος μείωσης της βίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

    Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

    Η εκεχειρία που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για αυτή τη συμφωνία που έχει ως στόχο να οδηγήσει τελικά σε μια συνθήκη ειρήνης.

    «Η συμφωνία για τον περιορισμό της βίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και περιλαμβάνει και τις αφγανικές αρχές», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα.

    Ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει δύναμη 12.000-13.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, θα επαληθεύσει επί τόπου αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οι αμερικανικές δυνάμεις και η τζιχαντιστική οργάνωση σκοπεύουν επίσης να αναπτύξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για να επιλύουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα προκλήσεις από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

    «Εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους, έχουμε και εμείς δεσμεύσεις (…) για τη μείωση των (Αμερικανών) στρατιωτών που είναι επίσης συγκεκριμένες», συνέχισε.

    Οι Ταλιμπάν ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

    Εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, με τελικό στόχο μια συνθήκη ειρήνης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

    Η ανακοίνωση έγινε μια ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    Χθες, κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ μέσω του Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσαν, πως κατέληξαν σε μερική εκεχειρία μίας εβδομάδας στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών τους με τους Ταλιμπάν.



    ΣΧΟΛΙΑ