• Top Stories

    Αλβανία και Βουλγαρία σφραγίζουν τα σύνορα: Ιταλοί καραμπινιέρι στην ελληνοαλβανικη μεθόριο


    Ακόμα περισσότερο στενεύει ο κλοιός γύρω από τη χώρα μας, ένας κλοιός που σφίγγει ασφυκτικά τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αδυνατώντας να βρουν διέξοδο προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, καθώς μετά τον Βαλκανικό Διάδρομο, που παραμένει de facto κλειστός, κλείνουν και οι «παράδρομοι», κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

    syrmat

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για να εμποδιστεί η διέλευση προσφύγων από την Αλβανία προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η γειτονική χώρα συμφώνησε στην παρουσία Ιταλών αστυνομικών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι οποίοι θα προχωρούν σε κοινές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία για να αποτρέψουν την εισροή προσφύγων και μεταναστών – πρόκειται για την πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 που ιταλικά ένοπλα τμήματα αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Όμως και η Βουλγαρία δε μένει με σταυρωμένα χέρια, με την κυβέρνηση της χώρας να αναπτύσσει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής με την Ελλάδα, ενώ όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα.

    synora prosfyges

    Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, παραδέχθηκε πως η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα.

    Οι κινήσεις αυτές από τις γειτονικές χώρες έρχονται ως απάντηση στο κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ, το οποίο πιθανολογείται ότι θα αναγκάσει τους πρόσφυγες να βρουν άλλες διόδους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια τάση εισροών προς αυτές τις χώρες. Ωστόσο, με δεδομένη την απελπισία των ανθρώπων αυτών (που σημαίνει ότι θα κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό τους), αλλά και το γεγονός ότι καθημερινά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ θα παραμείνουν κλειστά επί μακρόν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μεγάλες προσφυγικές μάζες που θα κινηθούν προς την Αλβανία και τη Βουλγαρία, στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Ελλάδα.

    metanastes-prosfuges

    Στην Ελλάδα, όπου το μέλλον τους φαίνεται μάλλον σκοτεινό, καθώς οι εικόνες από την Ειδομένη προκαλούν αποτροπιασμό, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παλεύουν για την επιβίωσή τους κάτω από άθλιες συνθήκες, σε σκηνές γεμάτες λάσπες, και πολλούς να σχολιάζουν πως τα πράγματα εδώ είναι εξίσου δύσκολα όπως και στις πατρίδες τους.

    2485617ÐÑÏÓÖÕÃÅÓ ÊÁÉ ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÓ ÓÔÏÍ ÊÁÔÁÕËÉÓÌÏ ÔÇÓ ÅÉÄÏÌÅÍÇÓ

    Αυτή τη στιγμή οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα άνθρωποι εκτιμώνται σε πάνω από 42.000, το ένα τρίτο των οποίων βρίσκονται στην Ειδομένη περιμένοντας μάταια να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται πάνω από 3.000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες. Δύσκολη η κατάσταση και στα νησιά, ιδιαίτερα στη Χίο και τη Λέσβο.

    eidom3

    Εν τω μεταξύ, το γύρο του Διαδικτύου κάνει μία συγκλονιστική φωτογραφία που απεικονίζει την πρώτη γέννηση μωρού στον καταυλισμό της Ειδομένης, με μία ηλικιωμένη γυναίκα να ξεπλένει το νεογέννητο βρέφος, την ώρα που στο βάθος άλλα δύο μικρά παιδιά παίζουν ανέμελα…

    gennisi-morou-eidomeni

    Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα εξομαλυνθεί σε μία με δύο εβδομάδες, σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστούν οι πρόσφυγες πως ο βαλκανικός διάδρομος είναι πλέον κλειστός, ώστε να δεχθούν να μεταφερθούν σε άλλους καταυλισμούς, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, όπου και θα μείνουν μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

    Παραδέχθηκε πάντως πως μέχρι τώρα οι πρόσφυγες δύσκολα πείθονται να μετακινηθούν προς άλλους καταυλισμούς. «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι», δήλωσε, κάνοντας λόγο για κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται.

    «Κλειδί» για την επίλυση του προβλήματος είναι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικυρώσουν την κατ’ αρχήν συμφωνία που προβλέπει τη μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές χώρες, με βάση ποσοστώσεις αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η κατάσταση λογικά θα εξομαλυνθεί. Ωστόσο, με τις «φωνές» κατά της υποδοχής προσφύγων να πληθαίνουν σε πολλές χώρες, και όχι πια μόνο στις χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), είναι αμφίβολο αν τελικά αυτή η συμφωνία θα επικυρωθεί πράγματι, και τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για την Ελλάδα…



    ΣΧΟΛΙΑ