• Πολιτική

    Άλλαξε τους συσχετισμούς στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ικανοποίηση στην Αθήνα – Πώς φτάσαμε στην ομοφωνία – Όλο το παρασκήνιο

    • Contributor
    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του πριν από μια Σϋνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με τη συζήτηση των 27 να επικεντρώνεται σήμερα, δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα ενεργειακά, υπό την απειλή του ολοκληρωτικού κλεισίματος της στρόφιγγας από τη Μόσχα, που προκαλεί συναγερμό ακόμα και σε χώρες σηματωρούς όπως η Γερμανία, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε απόλυτη ταύτιση με τον Μάριο Ντράγκι, να επιδιώκει, αφενός την κατεπείγουσα θέσπιση ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αφετέρου την αποσύνδεσή της από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά την Ευρώπη να είναι και σε αυτό το καυτό ζήτημα διχασμένη και να προσανατολίζεται σε μια έκτακτη Σύνοδο τον Ιούλιο, απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Κυβέρνησης από την επίτευξη ενός πρωτοφανούς, με βάση την προϊστορία των Συνόδων Κορυφής, στόχου.

    Για πρώτη φορά οι 27, έστω και σε προσχέδιο Συμπερασμάτων, χρησιμοποιούν τόσο αυστηρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, καλώντας την ευθέως να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα χωρών μελών της ΕΕ.

    Η Αθήνα ελπίζει και θα δώσει μάχη ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε λεκτική αναδίπλωση στο τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων, να διατηρηθεί η αναφορά στη λέξη «Τουρκία» και να μην αντικατασταθεί από άλλη, προϊόν συμβιβασμών. Πολλώ μάλλον όταν ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκεί έντονες παρασκηνιακές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με τη δαμόκλειο σπάθη ότι, εφόσον κατονομάζεται η Τουρκία, θα θέσει τις αιτιάσεις του εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας με την γνωστή …καραμέλα της παραβίασης των Συνθηκών λόγω της «στρατιωτικοποίησης» νησιών, και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τρίτη.

    Πώς φτάσαμε στην δομική αυτή αλλαγή που δημιουργεί ευρωπαϊκό τετελεσμένο

    Η καταλυτική εξέλιξη δεν ήταν αποτέλεσμα «αυτόματου πιλότου». Η ουσιαστική μετατροπή των ελληνοτουρκικών σε κορυφαίο ευρωπαϊκό θέμα, κατέστη δυνατή μετά από πολύμηνες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εξωτερικών, τη στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής απειλής έναντι της χώρας μας, την αποτελεσματικότητα της «διπλωματίας των χαρτών».

    Όπως αποδεικνύει η στροφή υπέρ των ελληνικών θέσεων χωρών που παραδοσιακά κάλυπταν στην ουσία τον Ερντογάν και τις απειλές του. Για παράδειγμα της Ουγγαρίας της Ολλανδίας, της Μάλτας ή ακόμα και της Γερμανίας.

    Η ουγγρική διπλωματική «μετάλλαξη» είχε προαναγγελθεί στις δημόσιες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης προχθές, κατά τις από κοινού δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, όταν ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βουδαπέστης, τάχθηκε ευθέως και με κατηγορηματικό τρόπο, υπέρ της προάσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους- μέλους.

    Επ’ ουδενί πρέπει να παρακάμπτεται και η Κοινή Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρωτοστατούντος του Μ. Βέμπερ και με τη συμμετοχή Πρωθυπουργών και ηγετών χωρών της Ευρώπης. Και στην οποία, σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, υπάρχει σαφής καταδίκη «κάθε μορφής αναθεωρητισμού, επιθετικών ενεργειών και δηλώσεων».

    Η τακτική Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών

    Την τακτική της παράθεσης συγκεκριμένων στοιχείων για την αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν ακολούθησε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών. Έφερε δε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της γείτονος Φ. Οκτάι, ο οποίος απείλησε ευθέως την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, βάζοντας μάλιστα και χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση των απειλών.

    Το μήνυμα Μητσοτάκη, εκτός από τους εταίρους, τους οποίους ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη τους, όπως αυτή διαφαίνεται ότι θα αποτυπωθεί και στα τελικά Συμπεράσματα, αφορούσε και τον Ερντογάν, διαμηνύοντας πως είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποκλιμακώσει την αναθεωρητική ρητορική της, κυρίως όμως την έργω αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος.

    Επαναλαμβάνοντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά, αν χρειαστεί, θα απαντήσει «όπως πρέπει».

    Ο Ερντογάν υπογράφει και στρατιωτικές συμφωνίες με τον «δολοφόνο» Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και το Ισραήλ ενισχύει το «φλερτ» με την Άγκυρα.

    Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν συνεχίζει τη διπλωματική επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Άγκυρα και Ριάντ υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρίγκιπα Διαδόχου της αραβικής χώρας στην Τουρκία, στο οποίο υπογραμμίζεται «η αποφασιστικότητα για την έναρξη μιας νέας περιόδου συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις, περιλαμβανομένων των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών σχέσεων και της ασφάλειας».

    Ενώ, κατά τη νέα επίσκεψη στην Τουρκία (τη δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά από μια δεκαετία που οι διμερείς σχέσεις ήταν στον «πάγο»), του ΥΠΕΞ του Ισραήλ συμφωνήθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής Πρέσβεων.

    Στο επόμενο σημείο καμπή προδιαγράφεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στη Μαδρίτη τις δύο τελευταίες μέρες του Ιουνίου. Οι πληροφορίες τόσο από την Τουρκία, όσο και από το Λονδίνο, μιλούν αφενός για στάση αναμονής που τηρεί ο Ερντογάν προκειμένου να δει ποια θα είναι η τελική διατύπωση του Κειμένου Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφετέρου για πιέσεις Τζόνσον σε Αθήνα και Άγκυρα να μην κάνουν καμία αναφορά στις διμερείς σχέσεις κατά τη Σύνοδο, ώστε να μην χαθεί, ο βασικός κατά την άποψή του, στόχος, που δεν είναι άλλος από την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων εναντίον της Μόσχας για το Ουκρανικό.

    Το παρασκήνιο είναι «καυτό» και με αφορμή την ανακίνηση του θέματος της λειτουργίας ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μηχανισμού που δεν υποστηρίζει μόνο ο γνωστός για τη στάση «Πόντιου Πιλάτου» Στόλτενμπεργκ.

    Διαβάστε επίσης:

    Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία – Στο χέρι της Άγκυρας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση

    Μητσοτάκης: Ελπίζω να εισακούσει η Τουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις της ΕΕ – Μοναδικός υπαίτιος για την ένταση η Άγκυρα

    Μητσοτάκης: Σημαντική απόφαση η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία



    ΣΧΟΛΙΑ