• Πολιτική

    Αλέξης Τσίπρας: To Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας

    • NewsRoom
    Τσίπρας


    Οι παράνομες τουρκικές έρευνες μπορεί και πρέπει να αποτραπούν με τρόπο που είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβριο του 2018, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις με το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis.

    Ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων».

    Το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, σχολιάζει ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του, η οποία έχει ως εξής:

    «Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ήμουν απολύτως σαφής.

    Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

    Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.

    Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

    Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

    Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

    Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις.

    Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην Τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

    Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής.»

    Το σχέδιο τριών σημείων του 2018

    Τον Οκτώβριο του 2018 είχε και πάλι προκληθεί μια μίνι ελληνοτουρκική κρίση, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» είχε επιχειρήσει να εισέλθει σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια με την κυπριακή, για σεισμικές έρευνες.

    Τότε εκπονήθηκε σχέδιο τριών σημείων έτοιμο προς ενεργοποίηση:

    1. Το πρώτο στάδιο αντίδρασης θα είναι η αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.
    2. Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και το τουρκικό σκάφος συνεχίσει την πορεία του με στόχο την έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα δοθεί εντολή για την απώθησή του από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.
    3. Η χρήση των στρατιωτικών μέσων είναι τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης. Το απόρρητο σχέδιο στρατιωτικής δράσης είναι προφανές ότι προβλέπει διεμβολισμό για την απομάκρυνση και, σε τελική φάση, καταβύθιση του τουρκικού πλοίου.



    ΣΧΟΛΙΑ