• First Top Stories

    Αλέξης Τσίπρας: Έστησε σκηνικό ρήξης για θέατρο ή για εκλογές


    Το θέατρο του παραλόγου παίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με φόντο ένα σκηνικό ρήξης που ο ίδιος έστησε από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, βλέποντας τις διαπραγματεύσεις να οδηγούνται σε αδιέξοδο, την ώρα που σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διοχετεύονται συντηρούν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας.

    Παραβλέποντας το γεγονός ότι η Angela Merkel έχει αποκλείσει ξεκάθαρα την πιθανότητα μίας πολιτικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, ρίχνοντας το βάρος στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ο πρωθυπουργός σε μία κίνηση που προδίδει απελπισία και προχειρότητα ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής προκειμένου, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα. Όμως το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα κατά τα φαινόμενα έπεσε στο κενό, καθώς ο Tusk σε δηλώσεις του από την Αλβανία έκανε αναφορά στη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο αίτημα του πρωθυπουργού, γεγονός που εύλογα ερμηνεύεται ως σιωπηρή απόρριψη.

    Αντίθετα, ο Tusk έκανε λόγο απλά για την ανάγκη σύγκλησης του Eurogroup σύντομα, σε μερικές μέρες και όχι σε μερικές εβδομάδες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – κάτι το οποίο φυσικά θα ήθελε και η ελληνική πλευρά, πλην όμως αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω της διαφωνίας όσον αφορά στο πακέτο των πρόσθετων «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δις ευρώ, με το ΔΝΤ να απαιτεί τα μέτρα αυτά να νομοθετηθούν υπό αίρεση και την Αθήνα να απαντά πως αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και να αντιπροτείνει έναν μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης, με τον οποίο θα εφαρμόζονται αυτόματα τα πρόσθετα μέτρα όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

    Πάνω σε αυτήν τη διαφωνία «πάτησε» και πάλι ο πρωθυπουργός για να βρει ξανά την ευκαιρία να «χτυπήσει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο το Μαξίμου καταγγέλλει ότι «εδώ και τρεις μήνες έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας» και ότι «μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3».

    Είναι ένας μάταιος «πόλεμος» αυτός που έχει κηρύξει η Αθήνα στο ΔΝΤ, αφού οι Ευρωπαίοι, παρά τις όποιες διαφωνίες τους με το Ταμείο, δεν διαπραγματεύονται καν τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

    Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα; Πιθανότατα ο πανικός του πώς θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή, με τις εσωκομματικές αντιδράσεις να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα αυτών που πρόσκεινται στην «Ομάδα των 53+», να μη θεωρούνται καθόλου δεδομένες. Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ενδεχομένως να μην μπορέσει να αντέξει στο βάρος των νέων, δύσκολων μέτρων που έρχονται.

    Από την άλλη, θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι και μία ακόμα μπλόφα του Αλέξη Τσίπρα. Μία δήθεν κόντρα για να «χρυσώσει το χάπι» και να κάνει πιο «εύπεπτα» τα… αχώνευτα νέα μέτρα, προβάλλοντας και πάλι, όπως και το καλοκαίρι του 2015, το χαρτί της «ηρωικής διαπραγμάτευσης» και του «χάσαμε, αλλά τουλάχιστον παλέψαμε», προκειμένου να διασώσει ό,τι σώζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν και πάλι να είναι πολύ κοντά…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Α. Λοβέρδος: O Τσίπρας είναι πολιτικός απατεώνας και ανίκανος



    ΣΧΟΛΙΑ