• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Αγώνας διαρκείας για ελ. επαγγελματίες, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και αγρότες

    • NewsRoom


    Συλλαλητήρια, μπλόκα και κλειστά δικαστήρια είναι ο πρώτος απολογισμός της τεράστιας κινητοποίησης που ξεκίνησαν χθες με διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες. Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα: «Αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Πάμε τώρα σε αποχή, δεν έχουμε άλλη αντοχή», «Έλα πίσω στη δικηγορία, να σου πούμε πώς γράφεται η ιστορία», «Κάτσε καλά Κατρούγκαλε», «Κατρούγκαλε ντροπή σου, παραιτήσου» και «Εσύ ξεχνάς το εργολαβικό, εμείς δεν ξεχνάμε το ασφαλιστικό». Στη συνέχεια οδήγησαν την πορεία τους προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία των δικηγόρων υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλη Αλεξανδρή επισκέφθηκε την αντιπρόεδρο της Βουλής , Τασία Χριστοδουλοπούλου και της εξέφρασαν τις κάθετες αντιρρήσεις του επιστημονικού κλάδου στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Κλειστά τα δικαστήρια

    “Παραλύουν” πανελλαδικά τα δικαστήρια της χώρας τουλάχιστον μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μετά την απόφαση της Ολομέλειας των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που λήφθηκε αμέσως μετά την πρωτοφανή σε αριθμό και δυναμικότητα συγκέντρωση και πορεία τόσο του δικηγορικού κόσμου, όσο και όλων των άλλων επιστημονικών φορέων που εκδήλωσαν σε κάθε τόνο την κάθετη αντίδραση τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή λόγω της αποχής των δικηγόρων κλείνει η εισπρακτική στρόφιγγα προς τα δημόσια Ταμεία, καθώς «παγώνει» η έκδοση παραβολών, σταματάει η είσπραξη των χρηματικών προστίμων που επιβάλλουν τα δικαστήρια και οι εξαγορές των ποινών, τα χρηματικά πρόστιμα, κ.λπ. Παράλληλα, οι δικογραφίες θα αρχίζουν να στoιβάζονται και πάλι στις γραμματείες των δικαστηρίων και η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αποχής , θα φτάσει στην αποκορύφωση.


    “Μπλόκα για όσο χρειαστεί” ανακοίνωσαν οι αγρότες

    Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν για τις 20 Ιανουαρίου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που πρόσκεινται στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, δηλώνοντας έτοιμοι να «μείνουν στα μπλόκα για όσο χρόνο χρειαστεί», όπως επεσήμαναν οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Απευθύνοντας κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο για μαζικές κινητοποιήσεις, στο σύνολό του οι ομιλητές σημείωσαν «δεν υπάρχει περιθώριο για μοναχικούς διαβάτες, ούτε και έχουμε πλέον την πολυτέλεια της διάσπασης».

    Στη σημερινή ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλιείς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η έξοδός τους με τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία της χώρας, από σήμερα, ώστε «να οδηγήσουμε σε μπλάκ άουτ τη χώρα στις 20 Ιανουαρίου». Μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό, στην Καβάλα, στα τελωνεία (Κήπους και Προμαχώνα), στο Κάστρο Έυβοιας, Νίκαια και Τέμπη, ενώ στις 20 Ιανουαρίου, οι αλιείς σε Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και Βόλο, θα βγάλουν τα καϊκιά τους στα τοπικά λιμάνια.

    Νέες διαδηλώσεις

    Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή των επιστημονικών φορέων στα γραφεία του ΤΕΕ κατά την οποία οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Ενώ άυριο δίνει ραντεβού στην Ομόνοια στις η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στη σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΕΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, του ΤΕΕ, του Δικτύου Συνταξιούχων, αποφασίστηκε, εκτός από το συλλαλητήριο του Σαββάτου, η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς συμφώνησαν γι’ αυτό ερήμην των εργαζομένων.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά. Πρόκειται για μια συνολική αντεργατική, αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση και όχι για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό».



    ΣΧΟΛΙΑ