• Top Stories

    Αγνοείται η άφιξη του ΔΝΤ! Στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη το περιμένει ο Τσίπρας


    Για τα τέλη της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης (μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου) μετατίθεται ξανά πλέον το επόμενο ραντεβού με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση της αξιολόγησης.

    Το κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ευθέως το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση.

    Το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στην συνεδρίαση του EuroWorking Group, καταγράφηκαν οι διαφωνίες και δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για την επιστροφή. Η συνεδρίαση όμως σημαδεύτηκε από τα πιεστικά ερωτήματα, που απηύθυνε – προκειμένου να απογυμνώσει» το Ταμείο – ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των θεσμών υπάρχει «χάσμα» και οι Ευρωπαίοι (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕΜΣ) δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε αιχμές για τη στάση του Ταμείου.

    Πιέσεις ευρωπαικών κρατών στο ΔΝΤ

    Σύμφωνα με πληροφορίες  στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ και από άλλα κράτη της ευρωζώνης, που ζήτησαν να μάθουν «για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πώς από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα; Η πλευρά του ΔΝΤ δεν απάντησε» λένε οι ίδιες πηγές.

    Όπως αναφέρθηκε από κυβερνητικής πηγές, ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ «αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε» έλεγαν για την κυρία Βελκουλέσκου. Διευκρίνιζαν πάντως πως στο Euro Working Group συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ταμείου μόνον η Ντέλια Βελκουλέσκου και δεν παρενέβη μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στo EWG δεν περίμεναν (γιατί δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα) να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλαδας, κλπ.

    Αντιθέτως, βλέπουν με καλό μάτι την μυστική συνάντηση της Φραγκφούρτης. «Η συνάντηση μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει» τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ’ αυτό μας ελέγχει».

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Τσίπρα στην χθεσινοβραδυνή συνέν​τευξή του, κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις έλεγε πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2% «είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα», προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ