• Πολιτική

    Αυτοαποθεώνεται ο Τσίπρας: Εφαρμόσαμε μνημόνιο χωρίς να πάρουμε μνημονιακές πολιτικές!

    • NewsRoom


    Το κάλεσμά του προς τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται «προοδευτικές» για συνεργασία υπό τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεδριάζει εν όψει των ευρωεκλογών.

    Σε μια καθαρά προεκλογική ομιλία, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει για μια δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες τον ακριβή χρόνο των εκλογών.

    Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, ενώ υποστήριξε πως το μνημόνιο που έφερε ο ίδιος μετά τον συμβιβασμό του 2015, δεν είχε στον πυρήνα του μνημονιακές πολιτικές αλλά ακολουθήθηκε ένας “άλλος δρόμος”! Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα επερχόμενα νομοσχέδια για την πρώτη κατοικία και για τις οφειλές σε Ταμεία και Εφορία.

    «Θα προχωρήσουν και οι διευκολύνσεις σε εφορία- ταμεία χωρίς να διαταράσσει αυτό την κουλτούρα των πληρωμών όπως λένε κάποιοι ανοήτως. Αυτό αντιθέτως ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών», είπε, αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν όπου αναφέρει πως η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς πως θα μελετούσε ξανά το ζήτημα των 120 δόσεων, λόγω αυτού του προβληματισμού.

    Παράλληλα, υπερασπίστηκε το βαλλόμενο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν θα βρει κανείς ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, και ούτε και καμία ασυλία. «Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όπως ήταν φυσικό επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως θέλει τη διάλυση κάθε κάθε κοινωνικής και εργασιακής πρόνοιας και την εφαρμογή νέου μνημονίου με μοντέλο ΔΝΤ, αλλά και γιατί στράφηκε τώρα κατά του Όρμπαν!

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα έτοιμος να συνταχθεί με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μικρότερα πλεονάσματα, αρκεί να συμφωνήσουν για κοινή θέση απέναντι στους δανειστές αλλά και για το πως θα χρησιμοποιήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί. Και αφού δήλωσε πως αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνουν νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, επιδόματα και αυξήσεις στις συντάξεων, υποστήριξε πως η ΝΔ θα διαφωνήσει σε αυτά, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως καλύτερα, να «μας λείπει τέτοιο βύσσινο»!

    «Εγώ είμαι έτοιμος αύριο το πρωί, αφού η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5 ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί. Θα συμφωνήσει να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία;
    Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική. Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όχι γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας. Ας μας λείπει τέτοιο βύσσινο», ανέφερε.

    Αντίθετα, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, ετοιμάζει «φιέστα» για την… «απεύθυνση» στην Κεντροαριστερά



    ΣΧΟΛΙΑ