• Business

    Αυτό είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ – Η “απάντηση” της Ν.Δ.


    Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα.

    Ειδικότερα και αναφορικά για τα ΜΜΕ, υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ και Κήρυκας, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.

    Επίσης, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένες αναφορές στο λεγόμενο πόρισμα Καλούδη. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα μέλη της πλειοψηφίας καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ αναφέρονται σε σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις.

    Όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα καταγράφονται σοβαρές παραλείψεις κυρίως στις πολλαπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών εγγυήσεων.

    Μεταξύ άλλων, προκύπτουν τα εξής:

    • Η συνολική χρηματοδότηση-τραπεζών σε ΜΜΕ υπολογίζεται 1,27 δισ. ευρώ, με το σημαντικότερο ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα.
    • Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ από το Φθινόπωρο του 2001 για τη συνολική οφειλή τους, ύψους 401 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση πτώχευσης.

    Επίσης, οι δανειοδοτήσεις ανά τράπεζα έχουν ως εξής:

    • Πειραιώς με 432 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 29%, ληξιπρόθεσμα 47%
    • Εθνική με 430 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 45%
    • Alpha με 311 εκατ. ευρώ, ακάλυπτοι κίνδυνοι 50%
    • Eurobank με 85 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα 19,2%
    • Attica Bank με 12,6 εκατ. ευρώ

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία και απορρόφησε η τράπεζα Πειραιώς.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιθεωρητής της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας, επεσήμανε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

    Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, τονίζοντας: «Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ».

    Τέλος, οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις την Πέμπτη, με τη Νέα Δημοκρατία κατά πληροφορίες να ζητά να συμπεριληφθούν στο πόρισμα αναφορές στη δανειοδότηση της Αυγής, κάτι που προφανώς δε θα γίνει δεκτό από την πλειοψηφία…

    Διαβάστε ΕΔΩ όλο το πόρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ