• Πολιτική

    Αδειάζει η κλεψύδρα: Ο γρίφος του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι στρατηγικές των κομμάτων

    • Νένα Σώκου


    Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ετοιμάζουν τις στρατηγικές τους περιμένοντας να ακούσουν να βγαίνει από τα χείλη του πρωθυπουργού το όνομα που θα προτείνει.

    Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις τους υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την απόφασή του και από ό,τι φαίνεται μια μικρή ομάδα συνεργατών του γνωρίζει ποιο είναι το πρόσωπο της επιλογής του. Ωστόσο, όλα τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά.

    «Θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλούς κύρους που θα εκφράζει την ενότητα του έθνους και να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του ως διεθνής παραστάτης της χώρας» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να είναι κοινής αποδοχής» δήλωσε αντιστοίχως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Σχετικές διεργασίες έγιναν χθες και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκεί, για άλλη μια φορά, τα βέλη στράφηκαν κατά της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό επιμένοντας στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου και σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πιο ενδεδειγμένη λύση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην μπει σε ονοματολογία και να επιμείνει στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου μέχρι τέλους. Η Κουμουνδούρου θα περιμένει να ακούσει την πρόταση Μητσοτάκη και θα αναζητήσει τον δικό της υποψήφιο στην περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος ή στην περίπτωση που η πρόταση Μητσοτάκη είναι στενά κομματική.

    Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει κατάλογο με ονόματα, στον οποίο θα ανατρέξει εάν και εφόσον χρειαστεί. Στόχος είναι να προταθεί ένα πρόσωπο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που θα είναι αποδεκτό τόσο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ.

    Τη δική του στρατηγική χαράσσει και το ΚΙΝΑΛ, βάζοντας παράλληλα κόκκινες γραμμές. Η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε πριν από δύο 24ωρα ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά κάποιον που ήταν παρών στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και σήκωσε το βάρος που του αναλογούσε, όταν όλο το πολιτικό σύστημα περνούσε από συμπληγάδες.

    Εκτιμάται ότι με τα παραπάνω «φωτογράφισε» την Μαρία Δαμανάκη, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δήλωση Γεννηματά, βεβαίως, στέλνει και ένα γενικότερο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου περιγράφοντας τα όρια μιας πιθανής συμφωνίας με την Νέα Δημοκρατία.

    Από κει και πέρα, η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει στο τραπέζι τα πρόσωπα των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου.



    ΣΧΟΛΙΑ