• Πολιτική

    «Αδιαμφισβήτητο το καθεστώς των νησιών» – Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω, Αστυπάλαια

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στην ακριτική Ψέριμο, στην Κω και στην Αστυπάλαια πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμά του προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως όποιος επιχειρήσει να απειλήσει την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας θα τιμωρηθεί με «σαρωτικό» τρόπο.

    Η Ψέριμος αλλά και η Κως, μόνο τυχαία δεν μπήκαν στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

    Στη σκιά των δηλώσεων Τσαβούσογλου ο οποίος ανοιχτά πλέον αμφισβητεί το καθεστώς δεκάδων ελληνικών νησιών, εμφανίζοντας χάρτες με παράλογα και ανιστόρητα επιχειρήματα, η Κυβέρνηση επιλέγει να δείξει στην πράξη πως όσα λέει σε εταίρους και συμμάχους τα εννοεί και πως όσο αυτά τα νησιά απειλούνται, δεν αποστρατικοποιούνται.

    Με σκάφος του λιμενικού στη Ψέριμο

    Ο Πρωθυπουργός φτάνει νωρίς το πρωί στην Κω, όπου θα συναντηθεί με κατοίκους και τοπικούς παράγοντες και στη συνέχεια με σκάφος του λιμενικού θα μεταβεί στην Ψέριμο, το ακριτικό νησί του νοτίου Αιγαίου με τους περίπου 20 κατοίκους.

    Η Ψέριμος έχει επιφάνεια μόλις 14,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται μία ανάσα από την Κάλυμνο και πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και το φυλάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στο νησί και να στείλει και από εκεί ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

    Αστυπάλαια: Το έξυπνο και αειφόρο νησί

    Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αστυπάλαια, το ελληνικό νησί που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο στην ηλεκτροκίνηση μετά από τη συνεργασία με τη Volkswagen.

    Συμπληρώνεται ένα έτος από τότε που μπήκαν τα θεμέλια ώστε η Αστυπάλαια να μετατραπεί στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου.

    Στην εκδήλωση η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 16:45 το παρών θα δώσει η ηγεσία της αυτοβιομηχανίας με σειρά κορυφαίων στελεχών (ενδεικτικά Dr. Herbert Diess | Chairman of Board of Management Volkswagen Group Dr. Carsten Intra | CEO Volkswagen Commercial Vehicles Christian Senger | Head of R&D MaaS & TaaS Maik Stephan | Head of Strategic Business Development Lucas Casasnovas | Managing Director SEAT M  Nicole Mommsen | Head of Global Group Communications), αλλά και σειρά Υπουργών όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιες για τις μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος και η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

    Κομβικής σημασίας η δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο από στελέχη όπως ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής και η Γενική Γραμματέας του Υπ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.

    Τον διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα εκπροσωπήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος Τάσος Μάνος. Προσκεκλημένος είναι επίσης ο κ.Νίκος Μπόνης του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «Κ2» Α.Ε., ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο Πρόεδρος της Sky Express Γιάννης Γρύλλος.

    Στην εκδήλωση θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή astyMOVE app ( vehicle sharing service – on-demand shuttle service) και το πως έχει αλλάξει η ζωή των κατοίκων με τις high tech παρεμβάσεις.

    Ηλεκτρικό ασθενοφόρο και παρουσίαση του ID.Buzz

    Λίγο πριν τις 17:00 θα παρουσιαστεί το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο του νησιού και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ID.Buzz που σηματοδοτεί την επιστροφή ενός εμβληματικού μοντέλου camper van για την γερμανική εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ