• Ελλάδα

    Αδ. Γεωργιάδης: Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών οι χρεώσεις τριών συστημικών τραπεζών

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν χρήματα για ένα νέο lockdown

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες χρεώσεις.

    Αυστηρό μήνυμα προς τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παράλογες και υπερβολικές χρεώσεις. Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποίησε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα παρέμβει και θα επιληφθεί του θέματος, επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εφαρμόζονται εναρμονισμένες πρακτικές.

    «Δεν θα επιτρέψουμε παράλογες χρεώσεις»

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει, στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει».

    Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού ήρθαν με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για παράλογες τραπεζικές επιβαρύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες προχωρούν σε απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις, ακόμα και σε κινήσεις συναλλαγών μέσω ibanking ή για πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ, παίρνοντας προμήθεια 3 στα 20 ευρώ.

    «Πρέπει οι τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό που κάνουν ξεπερνά κάθε όριο. Μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες περιμένουμε να δούμε πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες χρεώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

    «Οι τράπεζες δεσμεύθηκαν ότι θα το επανεξετάσουν»

    Απαντώντας στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τη συμμετοχή των 4 διευθυνόντων συμβούλων των 4 συστημικών τραπεζών, ήταν και οι επιπλέον τραπεζικές χρεώσεις που αναγγέλθηκαν, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το τέλος του 2019. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και εγώ, ως υπουργός Ανάπτυξης, θέσαμε με πολύ μεγάλη ένταση στη σύσκεψη αυτή το θέμα. Και οι 4 συστημικές τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι θα το επανεξετάσουν. Αναμένουμε σύντομα τις αποφάσεις τους».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε: «Οι τράπεζες κινούνται στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις. Εγώ λέω στις τράπεζες ότι εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το θέμα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων και, αν αποδειχθεί ότι οι 4 τράπεζες, ή οι 3 τράπεζες – γιατί η μία χρεώνει πολύ χαμηλά- εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ, έτοιμη, θα επιληφθεί και να γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει είναι πολύ μεγάλα».

    Θεσμικός ο ρόλος της κυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών

    «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική δύναμη στις διοικήσεις των τραπεζών, γιατί έχουν φύγει από τα ελληνικά χέρια, τον Νοέμβριο του 2015, με την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, όπου πέρασε στα χέρια ξένων επενδυτών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άρα, ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει ουσιαστική μετοχική επιρροή, μόνο θεσμική επιρροή, που του δίνει η υπουργική του θέση», διευκρίνισε επιπλέον ο κ. Γεωργιάδης.

    «Η κυβέρνηση μπορεί να επιβληθεί και να μην επιτρέψει να συνεχίσουν οι τράπεζες τις απαράδεκτες χρεώσεις που κάνουν, παρά τις διευκολύνσεις που τους έχουν γίνει», επέμεινε ο κ. Κωσνταντινόπουλος.

    «Οι τράπεζες έλαβαν ήδη το μήνυμα. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπήκε την τελευταία 10ετία ήταν ύψους 120.000 ευρώ και μπήκε από μένα πριν 30 μέρες σε μία από τις τέσσερις τράπεζες για κατάσχεση 1.000 ευρώ από ακατάσχετο λογαριασμό. Δεν θα επιτρέψουμε παράλογες πρακτικές στο θεσμικό πλαίσιο που μας επιτρέπεται», ανταπάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    «Είναι ήδη καθ’ οδόν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις παρενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ