• Top Stories

    50.000 πρόσφυγες-μετανάστες στην Ελλάδα. Τουρκία δεν συνεργάζεται-Ευρώπη απομονώνει


    Η Ελλάδα έχει μετατραπεί -εκ των πραγμάτων- σε χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών και χώρα διαλογής για τους πρόσφυγες. Αυτή η κατάσταση φυσικά δεν είναι απλά φημολογία, ειδικά όταν ένας Ευρωπαίος Αξιωματούχος κάνει την κυνική δήλωση ότι «στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πολλά Ellis Islands».

    Για μια ακόμη φορά, το ελληνικό κράτος είναι απομονωμένο. Απομονωμένο και κυρίως θύμα. Η Ευρώπη -ή βασικά όλες οι χώρες της Ευρώπης πλην της Ελλάδας- πέτυχε τον στόχο της να μετατοπίσει την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα.

    Η Ελλάδα βέβαια παρότι ευρωπαϊκό μέλος, εναποθέτει όλες τις ελπίδες της όχι στους συμμάχους της αλλά στην γείτονος χώρα, την Τουρκία, με την οποία υπήρξε συμφωνία. Όμως η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι η τουρκική πλευρά δεν έδειξε διάθεση να συνεργαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία.

    Για αυτό και τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, 1662 νέες αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του Αιγαίου, με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και την Χίο. Ενώ, ταυτόχρονα, οι μονομερείς ενέργειες των χωρών που έκλεισαν τον «βαλκανικό διάδρομο» επισφραγίστηκαν σιωπηρά, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει και επισήμως τους 50.000. Αριθμοί που φαίνεται πως δε ενδιαφέρουν κανέναν. Αφού αυτός ο αριθμός έχει «μονάδα μέτρησης» τους ανθρώπους και όχι κάποιο νόμισμα.

    erdogan 1

    Η Τουρκία καμία επιθυμία να τηρήσει τη συμφωνία

    Οι δύο πρώτες ημέρες της Συμφωνίας δεν ήταν ενθαρρυντικές αφού μέσα σε δύο ημέρες είχαμε 3.000 νέες αφίξεις. Με βάση τη συμφωνία αυτοί θα καταγραφούν στα hot spots και όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία εάν εγκριθεί θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει φιλοξενία μέχρι να βρεθεί χώρα η οποία θα δεχθεί τον αιτούντα άσυλο.

    Βλέποντας η Αθήνα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να τηρήσει τη συμφωνία ζήτησε από τον ειδικό συντονιστή της ΕΕ για το προσφυγικό, Maarten Verwey, να παρέμβει προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες.

    Να σημειωθεί ότι για τους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο και σε όσους οι αιτήσεις τους απορρίπτονται θα αρχίζει η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χαρακτηρίσει “ασφαλή χώρα”.

    Ένα από τα πολλά «γκρίζα» σημεία της συμφωνίας είναι ότι για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος θα εγκαθίσταται από την Συρία στην Ευρώπη.

    tsipras alexis

    Κυβερνητικές δηλώσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση» σημειώνοντας ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

    Η πρώτη είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι «αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας» όπως εκτιμά ο Πρωθυπουργός.

    Η δεύτερη προϋπόθεση, είναι να η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ελπίζουν να έρθει γρήγορα δίνοντας από τη μεριά τους σαν εγγύηση το ότι θα κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί.

    Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία είναι καλή» και ζήτησε την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων «για να υλοποιηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία». «Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία μέσα στον επόμενο μήνα», είπε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ