• Πολιτική

  Με 5 νέα υπουργεία, ανασυστάσεις και μετονομασίες δρομολογείται ο ανασχηματισμός


  Πέντε νέους υπουργούς και διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο ορίζει ο νέος ανασχηματισμός, σύμφωνα με δύο προεδρικά διατάγματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε ανασύσταση αλλά και μετονομασία υφιστάμενων υπουργείων.

  Με δύο Προεδρικά Διατάγματα –  που φέρουν την υπογραφή του Πρωθυπουργού συνιστάται αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, όπως επίσης συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και  υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  ενώ γίνεται  ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού.

  Τα νέα υπουργεία

  Ειδικότερα, ο ανασχηματισμός συνιστά υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης-) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής.

  Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – όπως ορίζει ο νέος δομικός ανασχηματισμός- μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο   αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

  Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

  Ακόμη, ανασυνιστάται- όπως ορίζει ο νέος δομικός ανασχηματισμός – υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού -το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών- το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.

  Επίσης, ο “ανασχηματισμός, συνιστά υπουργείο Ενέργειας, το νέο υπουργείο Ενέργειας θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μεταφέρεται σε αυτό (υπουργείο Ενέργειας) η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων

  Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία.

  Συγκεκριμένα, όπως ορίζει ο δομικός ανασηματισμός το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκας  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

  Την ίδια στιγμή, ο ανασχηματισμός αυτός, ορίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

  Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

  Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

  Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

  Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Τα επίμαχα δύο Προεδρικά Διατάγματα του Πρωθυπουργού από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον Πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, που ορίζουν τον ανασχηματισμό κρίθηκαν νόμιμα με τις υπ΄   αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega; Οι τελευταίες εξελίξεις

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη από κυβέρνηση για τις άδειες. Θα δώσει 6 ή 8 προσωρινές. Και το Mega στο παιχνίδι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όπισθεν ολοταχώς από Παππά για τις άδειες – «Αλλάζουμε ολόκληρο το νόμο μόλις δούμε το σκεπτικό του ΣτΕ»  ΣΧΟΛΙΑ