• Πολιτική

    20 χρόνια μετά, δίκη για οικονομικές ατασθαλίες στο Παγκόσμιο Στίβου της Αθήνας 


    Αν όχι παγκόσμιο, ένα πανελλήνιο ρεκόρ αναμφίβολα διεκδικεί η δικαστική κατάληξη της διερεύνησης μιας υπόθεσης που έμεινε γνωστή ως το «φαγοπότι» των εκατομμυρίων στη διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού. Τη μεγάλη γιορτή του στίβου φιλοξένησε η Αθήνα το 1997. Είκοσι χρόνια και τέσσερις μήνες μετά, ένας εμπλεκόμενος παραπέμπεται σε δίκη για διασπάθιση δημόσιου χρήματος κι άλλοι 35 απαλλάσσονται.
     
    Στο παρά ένα της παραγραφής και των τελευταίων αδικημάτων που παραμένουν ποινικά «ζωντανά», το Συμβούλιο Εφετών έστειλε με βούλευμα του στο εδώλιο του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων τον Ευάγγελο – Γεράσιμο Σαβράμη, γενικό διευθυντή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ) του «Αθήνα 1997».
     
    Οι υπόλοιποι 35 κατηγορούμενοι απαλλάσσονται με το ίδιο βούλευμα (ο ένας πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή), με τους περισσότερους να παύει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Αλλά και ο κ.Σαβράμης θα δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας για ορισμένες μόνο μη παραγεγραμμένες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν αρχές του 1998.
     
    Παράλληλα, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη κατά του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα. Διέταξε τη διαβίβαση αντιγράφου της δικογραφίας στη Βουλή, για τα… τυπικά πριν οριστικά μπει στο αρχείο κι αυτό το σκέλος της υπόθεσης: να αναζητηθούν, δηλαδή, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ.Φούρα, οι οποίες όμως, ακόμα κι αν υπήρχαν, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.
     
    Πώς τα 5 δις δρχ έγιναν 19!
     
    Πέντε δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίστηκε ότι θα κόστιζε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας στο ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, το κόστος σχεδόν τετραπλασιάστηκε και εκτινάχθηκε στα 19 δις δραχμές!
     
    Γιατί το κόστος «άγγιξε ουρανό»;
     
    Σύμφωνα με πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπήρξαν «προκλητικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης, υπερτιμολογήσεων και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος, γίνονταν πληρωμές, διπλο-πληρωμές και προμήθειες χωρίς τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών, δίνονταν εξωφρενικές αμοιβές, οι «εθελοντές» κόστισαν 600 εκατ. δραχμές, ενώ χρυσοπληρώθηκαν οι πανάκριβες τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων».
     
    Για αυτό το λόγο, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε τα μη δικαιολογημένα ποσά στους 32 υπευθύνους της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 1997», οι οποίοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στο Δημόσιο περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ.
     
    Τη μερίδα του λέοντος κλήθηκε να πληρώσει ο παραπεμφθείς σε δίκη Ευάγγελος Σαβράμης: 10,5 εκατ. ευρώ!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρόταση παραπομπής σε δίκη του επιχειρηματία Κ. Δαφέρμου για μίζες σε εξοπλιστικά

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Δεν μπλόκαρε την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια



    ΣΧΟΛΙΑ