• Πολιτική

    200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Κορύφωση των εκδηλώσεων με κανονιοβολισμούς και παρέλαση – Live το πρόγραμμα

    • NewsRoom

    Φωτογραφία αρχείου


    Με δοξολογία στην Μητρόπολη, κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησαν την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον Εθνικό Ύμνο έψαλε η διεθνούς φήμης σοπράνο, Αναστασία Ζαννή.

    Η μέρα ξεκίνησε με την ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, στις 6:21, που αντήχησαν σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

    Οι ρίψεις θα επαναληφθούν στις 8:31 και στις 18:41, την ώρα της υποστολής της σημαίας στον Βράχο της Ακρόπολης.

    Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα την παρακολουθήσουν από την ειδική εξέδρα που έχει στηθεί στο Σύνταγμα όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Η πλατεία Συντάγματος έχει σημαιοστολιστεί με 200 γαλανόλευκες, σε μια εντυπωσιακή σύνθεση, πάνω σε ξεχωριστή εξέδρα. Με την φροντίδα του Δήμου Αθηναίων η κεντρική πλατεία της πόλης έχει διακοσμηθεί και φωταγωγηθεί ειδικά για την εξαιρετική περίσταση.

    Εξαιτίας της πανδημίας την παρέλαση δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν δια ζώσης οι πολίτες. Θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ που θα εμπλουτίζει τα πλάνα της με εικόνες της σύγχρονης πόλης, που αναδεικνύουν το αττικό τοπίο και τα μνημεία της Αθήνας.

    Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά.

    Στην στρατιωτική παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Λόγω της ιδιάζουσας σημασίας της φετινής επετείου, ορισμένοι ουλαμοί θα φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

    Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες.

    Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Όλο το σημερινό πρόγραμμα

    -08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

    -08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

    -09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

    -10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

    -11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

    -12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

    -14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    -15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Διαβάστε ακόμη:

    200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Από σήμερα οι επίσημες εκδηλώσεις – Όλο το πρόγραμμα

    Η ιστορία του ελληνικού έθνους με χρωστήρα, πάθος και δύναμη- Σήμερα τα λαμπρά εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης

     



    ΣΧΟΛΙΑ