• Πολιτική

    Αυγενάκης: Κανονικά οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης παρά τις θεομηνίες

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης


    Κανονικά θα συνεχιστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης παρά τις θεομηνίες που έχουν πλήξει τον αγροτικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Δράμα, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

    Επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν οι μελέτες των προηγουμένων ηγεσιών του Υπουργείου ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ψηφισθεί από τη Βουλή ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, στον οποίο θα περιλαμβάνονται νέοι κίνδυνοι που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε πως θα μπορούν να ασφαλίζονται και παραγωγοί που μέχρι σήμερα είτε δεν μπορούσαν είτε δεν απαιτείτο να ασφαλιστούν.

    Θα υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλισης, το υποχρεωτικό, το προαιρετικό και αυτό της δυνατότητας συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές, ενώ παράλληλα θα υπάρξει ψηφιακός εκσυγχρονισμός ώστε να γίνεται άμεσα η εκτίμηση των ζημιών.

    Τόνισε ότι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν προς την σωστή κατεύθυνση η ένταξη στο gov.gr, ωστόσο δεν έγιναν τα βήματα που έπρεπε, από τον Οργανισμό, προσθέτοντας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πως χρειάζεται καλύτερη οργανωτική δομή του Οργανισμού και περισσότερη διαφάνεια.

    Σημείωσε ότι οι διπλοχρεώσεις σε βάρος των αγροτών θα τελειώσουν και δήλωσε: «Θέλουμε διαφάνεια, συνέπεια, σεβασμό στα χρήματα που δίνει η ΕΕ στους αγρότες. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο».

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι με το προσεχές νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, ενώ όσον αφορά τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) τόνισε ότι με το νέο έτος θα ξεκινήσει η διαδικασία για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου που χρονολογείται από το 1958.

    Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως των Νέων Αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, έκανε αναφορά στο ειδικό πρόγραμμα με το Δημοκρίτειο που αφορά την αγροτική παραγωγή και την ενίσχυση ποικιλιών και προϊόντων.

    Στην ΕΑΣ Δράμας τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος, Γιάννης Εσκίνογλου θέτοντάς του τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την προώθηση της πατάτας Νευροκοπίου και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΤΟΕΒ, ενώ ζήτησε ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Τσίπρας: Υπονόμευαν τον Τσίπρα και τώρα τον Κασσελάκη

    Επέστρεψε ο Μητσοτάκης στο TikTok: Θα είμαι εδώ να με ρωτάτε, να απαντώ και εσείς να με κρίνετε

    Κασσελάκης κατά εσωκομματικής αντιπολίτευσης: Πότε φέρατε εσείς 500 νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ