• TOUR OF HELLAS 2023, ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2023, STAGE 4

  Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024

  Ξεκινά ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας!

  • Τάκης Πουρναράκης

  Ο φετινός γύρος εκκινεί στις 15/5 και θα καλύψει 757km από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

  Τα 5 ετάπ του φετινού ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024 περιεγράφηκαν διεξοδικά στη λαμπρή παρουσίαση του ΔΕΗ Διεθνή ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024 στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Παντερμαλής» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

  Οικοδεσπότης ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, που ετοίμασαν μία εντυπωσιακή παρουσίαση όλων των διαδρομών, των χορηγών και των Παράλληλων Δράσεων.

  Στο πλευρό τους στάθηκαν ο Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων και ένθερμος υποστηρικτής της διοργάνωσης, Χάρης Δούκας, οι εκπρόσωποι της μεγάλη χορηγού ΔΕΗ, θεσμικοί φορείς, αλλά και πλήθος παραγόντων που οι περιοχές τους εμπλέκονται στον Γύρο, όπως ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακκαβάς, εκπρόσωποι όλων των Περιφερειών και των Δήμων όπου περνάει φέτος το πελοτόν των 120 αθλητών!


  Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αφού υπογράμμισε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα που κινητροδοτούν τον κόσμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, όπως είναι ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος 2024 τόνισε:

  «Αν δούμε τον Γύρο Γαλλίας ή τον Γύρο Ιταλίας αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική ενός αγωνιστικού ποδηλατικού Γύρου. Φιλοδοξούμε να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα.

  Γνωρίζουμε είναι δύσκολο, επίπονο και χρειάζεται συνέπεια και συστηματική δουλειά. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε όμως τους στόχους μας. Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας αναβαθμίζεται και στοχεύει στην κορυφή, θα γίνει ένα τεράστιο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός».


  Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε:

  «Στις 19 Μαΐου, η καρδιά της ποδηλασίας θα χτυπήσει στην Αθήνα. Θέλουμε το ποδήλατο να γίνει αγγελιοφόρος κοινωνικής συμμετοχής, οικολογικής συνείδησης και να μπει πιο ενεργά στη ζωή μας και στη ζωή της πόλης. Γι’ αυτό και θα συνοδεύσουμε τον αγώνα με μία σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις, για να γίνει μέρος της καθημερινότητας κάθε πολίτη».


  Εκ μέρους του μεγάλου χορηγού και ονοματοδότη μίλησε η Διευθύντρια Κλάδου Προβολής και Διαφήμισης, Κατερίνα Χρυσοπούλου:

  «Ο Όμιλος ΔΕΗ στηρίζει, για 3η χρονιά, τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024 και επιβεβαιώνει την δέσμευσή μας για την προώθηση όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά και της βιώσιμης κινητικότητας.

  Στο πλαίσιο του στρατηγικού ενεργειακού μετασχηματισμού του με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Όμιλος ΔΕΗ υποστηρίζει ενεργά, μέσα από μια σειρά δράσεων, το ποδήλατο και όλες τις εκδοχές του, ως μέσο αθλητισμού, ψυχαγωγίας αλλά και πράσινης, αστικής μετακίνησης, με στόχο ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».


  ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΔΕΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 2024

  ΕΤΑΠ 1

  Ημι-ετάπ 1Α

  Η πρώτη αγωνιστική ημέρα θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί της 15ης Μαΐου με το ημι-ετάπ ατομικής χρονομέτρησης στην παραλία της Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων σε μια τελείως επίπεδη διαδρομή. Ο κάθε ένας από τους 120 αθλητές που παίρνουν μέρος στον αγώνα, θα ξεκινήσει την προσπάθειά του από τη ράμπα εκκίνησης που θα βρίσκεται στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι αθλητές θα φεύγουν από την εκκίνηση με διαφορά ενός λεπτού ο ένας από τον άλλο. Με πορεία προς τα νότια, ο κάθε ποδηλάτης θα περάσει μπροστά από το Μακεδονία Παλάς και όταν φτάσει στο Μέγαρο Μουσικής, θα κάνει αναστροφή και θα επιστρέψει από την ίδια διαδρομή προς τα πίσω για να τερματίσει δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά την ολοκλήρωση του χρονομέτρου, θα ακολουθήσουν οι απονομές, με τον νικητή να φοράει την πρώτη γαλάζια φανέλα του αγώνα.

  Ημι-ετάπ 1Β

  Λίγες ώρες μετά το τέλος του χρονομέτρου, οι ποδηλάτες θα συγκεντρωθούν εκ νέου στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου, από όπου στις 15:30 θα ξεκινήσει το δεύτερο σκέλος της πρώτης αγωνιστικής ημέρας, το ημι-ετάπ μήκους 92.46 χιλιομέτρων, με μαζική εκκίνηση πλέον, που θα τους οδηγήσει από τη Θεσσαλονίκη στην Παραλία Κατερίνης. Από τον Λευκό Πύργο θα έχουμε δέκα χιλιόμετρα προεκκίνησης, μέχρι να φτάσουν στην οδό Μοναστηρίου, στο ύψος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου είναι τοποθετημένο το χιλιόμετρο 0, σημείο στο οποίο θα δοθεί η κανονική εκκίνηση. Το πελοτόν θα πραγματοποιήσει ένα αριστερόστροφο ημικύκλιο, για να βγει από τον Νομό Θεσσαλονίκης, θα περάσει για λίγο από τον Νομό Ημαθίας όπου είναι τοποθετημένο το ενδιάμεσο σπριντ ευθείας (Αλεξάνδρεια, χλμ 42) και θα εισέλθει στον Νομό Πιερίας. Με κατεύθυνση πλέον προς τον νότο, οι αθλητές, αφού πρώτα ανέβουν το πρώτο σπριντ ανάβασης της φετινής διοργάνωσης (Παλαιό Ελευθεροχώρι, χλμ 69.3), θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή – πιθανότατα σε ένα μαζικό σπριντ – στην Παραλία Κατερίνης.

  ΕΤΑΠ 2

  Την επόμενη μέρα, 16 Μαΐου, ακολουθεί το 2ο ετάπ, μήκους 169.78 χιλιομέτρων, από την Κατερίνη στην Καρδίτσα. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν στις 13:00 το μεσημέρι από το Δημοτικό Πάρκο της Κατερίνης και θα κατευθυνθούν νότια, αφήνοντας πίσω τους την Πιερία και τη Μακεδονία, για να εισέλθουν στη Θεσσαλία. Έχοντας τον Όλυμπο για αρκετά χιλιόμετρα στα αριστερά τους, θα περάσουν από το πρώτο σπριντ ανάβασης στο Λιβάδι (1ης κατηγορίας, χλμ 34.8) και το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας στην Ελασσόνα (χλμ 65), ενώ στη συνέχεια θα ανέβουν την τραγουδισμένη από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου “άκαρπη Μελούνα” (σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας, χλμ 75.9) και θα κατηφορίσουν προς τον Τύρναβο. Θα ακολουθήσει το δεύτερο ενδιάμεσο σπριντ στη Λάρισα, μπροστά από το Άλσος Μεζούρλου (χλμ 110), όπου θα αλλάξουν πορεία, προς τα νοτιοδυτικά πλέον, για να φτάσουν στην Καρδίτσα και να τερματίσουν έξω από το Δημοτικό Στάδιο της πόλης. Πρόκειται για ένα ετάπ μέσης δυσκολίας, όπου θα σχηματιστεί το γκρουπ των αποσπασμένων, ενώ στο πελοτόν, οι ομάδες των σπρίντερ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τη χρονική διαφορά και να απορροφήσουν το “ξεκόλλημα” της ημέρας, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μαζικό σπριντ στον τερματισμό, εκεί όπου αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι ταχύτεροι αθλητές.

  TOUR OF HELLAS 2023, ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2023, STAGE 4

  ΕΤΑΠ 3

  Την Παρασκευή 17 Μαΐου, έχουμε το μεγάλο ραντεβού του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, με το 3ο ετάπ, το “βασιλικό” της φετινής διοργάνωσης. Με 159,7 χιλιόμετρα μήκος και 4.528 μ. υψομετρικά, η διαδρομή από την Καρδίτσα στο Βελούχι, δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τα αντίστοιχα ετάπ των τριών μεγάλων Γύρων (Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας). Οι αθλητές θα εκκινήσουν στις 12:20 το μεσημέρι έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας και αρχικά θα πραγματοποιήσουν έναν αριστερόστροφο κύκλο που θα τους οδηγήσει στο ανατολικό μέρος της λίμνης Πλαστήρα. Αμέσως μετά, θα μπουν για λίγο στην Ευρυτανία, θα επιστρέψουν στον Νομό Καρδίτσας, για να αφήσουν στη συνέχεια πίσω τους τη Θεσσαλία και να κινηθούν πλέον στη Στερεά Ελλάδα, για λίγο στη Φθιώτιδα και κατόπιν στον Νομό Ευρυτανίας. Μεγάλη μάχη θα έχουμε για τη φανέλα των βουνών, αφού στο συγκεκριμένο ετάπ υπάρχουν τέσσερα σπριντ ανάβασης, που δίνουν 35 βαθμούς στον αθλητή που θα περάσει πρώτος από όλες τις κορυφές (από τους συνολικά 64 που θα δοθούν σε ολόκληρο τον Γύρο στη συγκεκριμένη βαθμολογία). Πιο αναλυτικά, θα προηγηθεί η 1ης κατηγορίας ανάβαση στην Τσούκα (χλμ 27.4) και στο δεύτερο μισό του ετάπ, οι αθλητές θα περάσουν πρώτα από το Λιπούχι (χλμ 101.2) και από τον Τυμφρηστό (χλμ 132), αμφότερα σπριντ ανάβασης 2ης κατηγορίας, για να φτάσουν στο Καρπενήσι, από όπου θα ξεκινήσει η πολύ δύσκολη – εκτός κατηγορίας – ανηφόρα τερματισμού στο Βελούχι (12 χλμ με μέση κλίση στο 8,52% και ανώτατη στο 15,3%). Στην ανάβαση στο Βελούχι αναμένουμε δράση, επιθέσεις και ανατροπές από τους διεκδικητές της γαλάζιας φανέλας, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο, ο τελικός νικητής της γενικής κατάταξης να προκύψει από αυτό το ετάπ. Το Βελούχι ή Τυμφρηστός έχει υψόμετρο 2.315 μ. (16η ψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα, 4η στη Στερεά Ελλάδα), όμως ο τερματισμός του ετάπ βρίσκεται στη θέση Διαβολότοπος, σε υψόμετρο 1.858 μέτρων, εκεί όπου λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο, το πρώτο στην Ελλάδα που ιδρύθηκε από ιδιώτες πριν από μισό αιώνα, το 1974.

  ΕΤΑΠ 4

  Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα συνεχιστεί το Σάββατο 18 Μαΐου με το 4ο ετάπ, το μεγαλύτερο σε μήκος της φετινής διοργάνωσης, αφού το πελοτόν θα καλύψει 196.53 χιλιόμετρα, όλα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, με εκκίνηση στη Σπερχειάδα και τερματισμό στη Χαλκίδα. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν στις 12:20 το μεσημέρι από την έδρα του Δήμου Μακρακώμης, τη Σπερχειάδα και τον Νομό Φθιώτιδας, θα περάσουν από τη Λαμία, όπου είναι τοποθετημένο το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας (χλμ 27.9) και αφού ανέβουν στο Χάνι Καρανάσιου (ανάβαση 2ης κατηγορίας, χλμ 49.8), θα συνεχίσουν νότια, προς τη Βοιωτία και τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα του Νομού, τη Λειβαδιά και τη Θήβα, όπου βρίσκονται τα δυο επόμενα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας (χλμ 117.2 και 161.9 αντίστοιχα). Θα ακολουθήσει νέα αλλαγή κατεύθυνσης, βορειοανατολικά αυτή τη φορά, προς τη Χαλκίδα, με τη μικρή ανηφόρα του Προφήτη Ηλία (3ης κατηγορίας, χλμ 187.6) να βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα πριν τη γραμμή του τερματισμού, η οποία είναι τοποθετημένη δίπλα στην παλιά γέφυρα της πόλης, στον πορθμό του Ευρίπου με το μοναδικό φαινόμενο της αλλαγής κατεύθυνσης των υδάτων κάθε έξι ώρες. Ένα ετάπ, στο οποίο αναμένουμε την κλασική μάχη ανάμεσα στο γκρουπάκι των αποσπασμένων και τις ομάδες των σπρίντερ, όπου ένα ακόμα μαζικό σπριντ θα είναι η πιθανότερη κατάληξη.

  ΕΤΑΠ 5

  Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Μαΐου με το 5ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης, μήκους 132,54 χιλιομέτρων, το οποίο θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στην Αττική. Το πελοτόν θα εκκινήσει στις 10:30 το πρωί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και μέσω της λεωφόρου Συγγρού θα φτάσει στην παραλιακή, κατευθυνόμενο προς την Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου θα περάσει κατά σειρά από το Παλαιό Φάληρο, το Καλαμάκι, τον Άλιμο, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, τη Βάρη και την Αγία Μαρίνα. Κάνοντας αναστροφή στην Αγία Μαρίνα, οι αθλητές θα επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, μπαίνοντας στο σιρκουί μήκους 6,42 χλμ, στο οποίο θα πραγματοποιήσουν δέκα στροφές. Το σιρκουί είναι αριστερόστροφο, ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και περνάει διαδοχικά από Βασιλέως Κωνσταντίνου, Χίλτον, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Βασιλέως Γεωργίου, Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου και Αρδηττού, για να ολοκληρωθεί μπροστά στο “Καλλιμάρμαρο” με ένα – λογικά – εντυπωσιακό μαζικό σπριντ.


  Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024

  757,02 km
  10.057m συνολικής υψομετρικής διαφοράς
  120 αθλητές
  40 διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα αναμεταδίδουν σε 174 χώρες και των 5 ηπείρων.
  22 Δήμους θα επισκεφθεί ο Γύρος στις 5 ημέρες της διάρκειάς του.
  20 ομάδες από 17 διαφορετικές χώρες (Ευρώπη, Αμερική, Ασία & Ωκεανία).
  11 ενδιάμεσα σπριντ ευθείας.
  10 σπριντ ανάβασης
  5 αγωνιστικές διαδρομές
  4 Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
  4 φανέλες – τρόπαια θα δοθούν για τις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες.

  Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024