Οικονομία

Ξεμπλοκάρουν 3.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Παναγιώτης Δουφεξής-Διοικητής e-ΕΦΚΑ

Παναγιώτης Δουφεξής-Διοικητής e-ΕΦΚΑ


Στην καταβολή 3.000 συντάξεων και των αναδρομικών ποσών σε δικαιούχους με παράλληλη ασφάλιση αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έως το τέλος του μήνα. Πρόκειται για αιτήσεις που υπεβλήθησαν από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος Ιουνίου του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης κυρίως σε ιατρούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης παράλληλης ασφάλισης δεν ξεπερνούν τις 8.000 και θα αποπληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών.

Το προηγούμενο μήνα χρήματα στους λογαριασμούς τους είδαν περίπου 7.000 συνταξιούχοι με χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ και παράλληλα στον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) ή στο δημόσιο. Έως το τέλος Απριλίου θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός δυσκολότερων περιπτώσεων παράλληλης ασφάλισης νομικών και υγειονομικών. Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων έχουν λάβει την σύνταξή τους από τον έναν ασφαλιστικό φορέα ακόμη κι από τον Μάιο του 2016 και περιμένουν την προσαύξηση από το δεύτερο ταμείο. Εντός καλοκαιριού αναμένεται να υπολογιστούν οι συντάξεις των μηχανικών.

Δικαιούχοι παράλληλης σύνταξης

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ. Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη.

Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα, χάρη στο νέο λογισμικό το οποίο λειτουργεί ο e-ΕΦΚΑ έκτοτε, έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής.

Για παράδειγμα:

– Ασφαλισμένος με 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 25 παράλληλα σε δύο Ταμεία, με συντάξιμο μισθό έστω 1.500 ευρώ, δικαιούται είτε δύο ανταποδοτικές συντάξεις με τους συντελεστές των 40 ετών και των 25 ετών ασφάλισης είτε μία ανταποδοτική για τα 40 έτη και προσαύξηση σύνταξης για τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης.

Με τους συντελεστές αναπλήρωσης τα 40 έτη δίνουν ανταποδοτική σύνταξη ίση με το 50,01% των συντάξιμων αποδοχών και τα 25 ίση με το 20,68% των αποδοχών. Με δύο ανταποδοτικές συντάξεις ο ασφαλισμένος θα πάρει 750 ευρώ για τα 40 έτη και μαζί με τα 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη θα φτάσει στα 1.134 ευρώ ενώ με τη δεύτερη ανταποδοτική για τα 25 έτη θα πάρει άλλα 310 ευρώ (χωρίς δεύτερη εθνική).

Συνολικά θα βγάλει 1.444 ευρώ σύνταξη. Αν, όμως, ζητήσει τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης να τα πάρει ως προσαύξηση σύνταξης με συντελεστή 0,075% για τις επιπλέον εισφορές του επί τα έτη, επί τις αποδοχές, το ποσό που βγαίνει είναι 562,5 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη (0,075Χ0,20Χ25Χ1500=562,5) και στο σύνολο θα έχει 1.696,5 ευρώ.

****Να σημειωθεί ότι τα χρόνια ασφάλισης σε δύο επαγγέλματα μετά το 2017 δεν έχουν προσαύξηση, αλλά ενισχύουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα η δημοπρασία 10ετών ομολόγων για 300 εκατ. ευρώ – Καλύπτεται το 90% του φετινού προγράμματος δανεισμού του Δημοσίου

Παπαθανάσης: Την Τετάρτη στο e-katanalotis τα τιμολόγια των παρόχων φυσικού αερίου και ρεύματοςΣΧΟΛΙΑ