• Οικονομία

    Σήμερα η δημοπρασία 10ετών ομολόγων για 300 εκατ. ευρώ – Καλύπτεται το 90% του φετινού προγράμματος δανεισμού του Δημοσίου


    Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καλύπτει σήμερα το 90% του φετινού δανειακού προγράμματος του Δημοσίου, δύο ημέρες πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από την S&P, που αναμένεται την Παρασκευή και τρία 24ωρα πριν ο Πρωθυπουργός υποβάλλει το αίτημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διάλυση της Βουλής εντάσσοντας τη χώρα και επισήμως στην τελική ευθεία για την πρώτη κάλπη.

    Με την σημερινή δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων, την πρώτη που διενεργείται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο ΟΔΔΗΧ, το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας πλέον στα 6,3 δισ. ευρώ το δανεισμό από τις αρχές του έτους καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος στόχος.

    Βασικός σκοπός της έκδοσης όμως δεν είναι ο ταμειακός αλλά η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων, «παρεμβαίνοντας» στα σημεία της καμπύλης που υπάρχει ζήτηση προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς τίτλων. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

    Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «τσίμπησε» ενδοσυνεδριακά στο 4,45% ενώ στα χαμηλά ημέρας ήταν κοντά στο 4,3% ενώ το spread με το γερμανικό Bund ήταν στις 188 μονάδες βάσης έναντι σχεδόν 182 του αντίστοιχου ιταλικού. Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται αφενός στη ζήτηση που θα εκδηλωθεί κατά τη δημοπρασία των δεκαετών τίτλου, αφετέρου στο κόστος με το οποίο το δημόσιο θα δανειστεί τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που αναζητά.

    Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΔΔΗΧ στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 19ης Απριλίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή). Μόνο ανταγωνιστικές προσφορές θα γίνουν αποδεκτές στη δημοπρασία.

    Η επόμενη δημοπρασία ομολόγων στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγραμματισμού που εγκαινιάζει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, είναι προγραμματισμένη στις 17 Μαΐου, παραμονή εκλογών κι η τρίτη στις 21 Ιουνίου 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΔΔΗΧ: Στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά την Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ